Насловна ВЕСТИ Поскупели основни репроматеријали за сетву

Поскупели основни репроматеријали за сетву

301

Прошлу сезону у ратарској производњи пољопривредници ће упамтити по високим ценама пре свега соје и кукуруза, па и пшенице. Међутим пред почетак пролећне сетве дочекало их је непријатно изненађење – поскупљење основих репроматеријала за сетву. Највише је поскупело минерално ђубриво које је иначе најскупље.

„Цене свих ратарских култура отишле су горе, што нас произвођаче радује. Оно што нас не радује је поскупљење репро материјала, пре свега минералног ђубрива. Ђубриво је минимум 30 до 40 посто поскупело“, каже Роналд Холо, пољопривредник из Дорослова.

„Минерална ђубрива поскупела су више него што је повећана цена кукуруза у односу на цену коју је имао јесенас у берби“, каже Јеца Илић, директор Метеор-комерца, Сомбор

„Сада 100 клограма урее кошта од 4.500 до 4.700 динара, а 100 килограма АНА од 3.500 до 3.700 динара“, каже Иван Паштровић, пољопривредник из Сомбора.

Поскупео је и семенски кукуруз. За 10 до 20 посто, али је од цене већи проблем што, како кажу ратари, појединих хибрида неће бити довољно.

„Прошле године је семенским кућама била лоша производња и фалиће семена кукуруза на тржишту. И ако ће бити семена нећемо моћи бирати већ ћемо морати узети онога што има на тржишту. Фалиће и страних хибрида, али и оних најтрежанијих домаћих“, каже Холо.

Овог пролећа ратари у Сомбору засејаће  60.000 хектара, а највише ће заузети кукуруз. У сетву ратари ће уложити милионе евра.

Извор: РТВ

Фото: РТВ