Četrdeset hiljada hektara za šećernu repu

Za desetak dana počeće setva šećerne repe. Iako proizvodnju u Evropi ugrožava jeftin šećer proizveden od šećerne trske a uvezen iz Brazila, stručnjaci kažu da će repa u Srbiji biti posejana na nešto većim površinama nego lane.

Bez obzira na okolnosti, ugledni ratar u Bečeju Nandor Kovač će kao i svake godina posejatu šećernu repu i to 25 hektara.

Šećerna repa je jedina kultura za koju ratari znaju koliko će im biti cena plaćena. Ove godine će 34 evra za tonu repe platiti i Sunoko i Hellenik Sugar. I dok je pre deceniju tona šećera na tržištu bila i više od 700 evra, sada je cena pala na nešto više od 300 evra.

Generalni direktor kompanije Sunoko koja u svom vlasništvu poseduje šećerane u Vrbasu, Kovačici i Pećincima, Slobodan Košutić kaže da ratari profit mogu obezbediti samo većom proizvodnjom.

„Poređenja radi, evropski proizvođači šećerne repe u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji i Poljskoj, dobijaju od 13 do 14 tona šećera po hektaru. Mi smo prošle godine ostvarili osam a izazov nam je da postignemo 10 tona po hektaru“ izjavio je Košutić.

Kompanija Sunoko je sa proizvođačima ugovorila proizvodnju šećerne repe na 27 hiljada hektara.

Hellenik Sugar će repu primiti sa 12,5 hiljada hektara, a prerađivaće je u šećerani u Crvenki dok će ona u Žablju kao i lane ostati van pogona.

Izvor: RTV

Foto: RTV

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18