Ne mogu sve biljke sada da se iznesu

Da li nas je sunce prevarilo, odnosno da li su požurili oni koji su na pijaci već kupili jagorčevinu ili dan i noć za žardinjere i bašte. O tome kada treba izneti cveće na terase za RTS je govorila uzgajivačica bilja i cveća Ada Stolić.

„Konkretno dan i noć je zimski rasad, on zimuje napolju tako da ga ne morate unositi ili iznositi. Kao i jagorčevina i turski karanfil. Oni sada cvetaju i jako su zanimljivi“, kaže Stolićeva.

Naglašava i da su to cvetnice kojima period cvetanja jako kratko traje, za razliku od muškatli ili petunija.

Što se tiče iznošenja biljki koje su preko zime bile unutra, ona kaže da se temperaturna kolebanja nisu skroz smirila i da ljudi sačekaju 15. mart pre nego što počnu da iznose biljke na terase.

„U ovo vreme možete da iznesete citruse, jer su se oni do sad mučili unutra. To su limuni, mandarine, kumkvat, fortuna… Sve te biljke trpe temperaturu do minus 5 stepeni. Što pre ih iznesete to bolje. Pre toga ih dobro očistite od mrtvog lišća, orežite i dobro zalijte“, ističe Stolićeva.

Za zeljaste biljke, poput muškatli, kao i za kaktuse još je rano i oprezno sa njihovim iznošenjem, jer ako se desi Baba Marta, moraće ponovo da se unose.

Trenutno je najbolji period za sađenje četinara, bilo da su patuljasti ili pravi. Ako ste vezivali tuje, možete da ih pustite.

Ada Stolić takođe savetuje i da je pravo vreme za sadnju ruža i muškatli, koje će tek kasnije sa dolaskom pravog proleća početi da cvetaju i čiji su periodi cvetanja mnogo duži.

Objašnjava i kako da ljudi posade novo cveće.

„Ako sadite u bašti, kada iskopate rupu u nju se nikako ne treba stavljati đubre, već samo spustiti biljku. Kad se dobro nagazi, tek tada staviti đubrivo, očankovati i zaliti“, navodi Stolićeva.

Prema veličini biljke odredite i veličinu saksije. U nju se stavlja drenažni sloj, malo humusa i spuštate biljku takva kakva je, ne rastresate joj korenov sistem, već sa busenom je spuštate. Odozgo je nađubrite. Kad se biljka odmori, onda je zalivate“, objašnjava Ada Stolić.

Izvor: RTS

Foto: Freeimages

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18