Miša u Belom blatu trsku još seče ručno

Moderno vreme donosi brzinu i nove tehnologije – o tome koliko je to sve dobro i ekološki prihvatljivo svedočiće neke nove generacije a ljudi iz Belog Blata nekako sa nostalgijom i skrivenom tugom u srcima posmatraju i prihvataju sve te brze promene i „dostignuća“.

Jedna od takvih nostalgičnih priča biće uskoro i zimska žetva, tačnije ručno sečenje trske, po kojem su Beloblaćani bili prepoznatljivi.

– Donedavno se od prvih zimskih dana, pa sve do poslednjih hladnoća pred proleće, orila pesma beloblatskih zimskih žetelaca. Naoružani đalaskama, kratkim kosama, vagovima, srpkama i sličnim, ručno izrađenim alatkama samo za tu namenu, beloblatski kosci su odlazili u trščana polja puni energije i dobrog raspoloženja – priča penzionisani direktor škole u Belom Blatu Milan Nedeljkov, inače hroničar svih dešavanja u ovom selu.

U torbi, koju su brižljivo pripremale supruge, našli bi se poveći komad hleba, paorska slanina, luk i brisa. Svakako i „energetski napitak” za podizanje radne temperature i dobre energije za taj dan.

– Danas skoro da i nema više tih kosača, ni priča njihovih iz davnina. Vremenom će ostati samo uspomene i sećanja – ističe Nedeljkov.

Jedan od preostalih, kako sam kaže, možda i poslednji kosač trske na tradicionalni način je Miša Kuraj. Krepki sedamdesetogodišnjak se i dalje „otima godinama“ i poput mladića kosi ovogodišnju trsku u Traktor bari. Veli da je ova godina bila dobra za razvoj trske, ali nepovoljna za seču i izvlačenje zbog visoke vode. No, prirodi se ne zapoveda, te je i ovo nešto sa čime se beloblatski trskari suočavaju.

Izvor: Dnevnik

Foto: Dnevnik/Ž. Balaban    

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18