Насловна ВЕСТИ Како да млади пољопривредници дођу до пара

Како да млади пољопривредници дођу до пара

311

Србија, као и Европска унија, посебним програмима помаже останак и одрживо бављење пољопривредом младих на селу.

Како би премостили све административне препреке и дошли до државног новца, помаже им кровно удружење „Млади пољопривредници Србије“.

Еколошки центар „Станиште“ из Вршца осмислио је практични онлајн панел назван „Финансирање пољопривреде и умрежавање пољопривредника“.

Председник суорганизатора панела удружења младих пољопривредника Србије Оливер Алексић каже да већ две године помажу своје чланове како би добили новац за своја газдинства.

„Врло често се дешава да не можемо да одговоримо питањима пољопривредника, који често нису вични процедурама подношење захтева, не знају како да планирају производњу тј. када ће добити подстицајна средства,да ли ће им се захтевима удовољити и слично. Такође, правилници се често мењају и допуњавају па им то ствара конфузију да самостално поднесу захтев.

„Правилници су комликовани и тешко разумљиви, подаци нетранспарентни за пољопривреднике, посебно онај најугроженији део који је остао без подстицаја и субвенција“ каже Младен Минић, који се из Београда вратио у село Секулич у општини Рековац где одгаја 40 оваца. Ове године су смањени и подстицају по хектару земље, додаје.

Он каже да је први циљ удружења био да се окупе и уједине у захтевима како би могли деловати према државним институцијама.

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић каже да ће држава помоћи свима па и младим пољопривредницима али да је услов да подигну приход по хектару како би били одрживи.

Извор: РТВ

Фото: Фејсбук/ Еколошки центар Станиште