Насловна ВЕСТИ Берачи сремуша на Фрушкој гори спремно дочекали пролеће

Берачи сремуша на Фрушкој гори спремно дочекали пролеће

1061

Првих дана пролећа када се на обронцима Фрушке горе отопи снег у потрагу за лековитом биљком сремуш или у народу још познатијем медвеђим или дивљим белим луком крећу берачи. Потрага за сремушем са појавом коронавируса, знатно се повећала, јер како берачи тврде ова биљка изузетно је добра за јачање имунитета

Међу берачима сремуша на обронцима Фрушке горе затекли смо брачни пар Баљак из села Лежимир, који у бербу крећу почетком марта и свакодневно долазе до краја маја.

„Због те короне људи највише долазе, пуна их је шума, беру и сви се хвале да је супер“, рекао је Павле Баљак из Лежимира.

Берачи тврде да је ова самоникла биљка изузетно корисна за здравље, има одлична антибактериска својства и посебно је делотворна у чишћењу црева, желуца и крви.

„Најбољи је свеж за салату, ако вам је прејак меша се са зеленом салатом, а пред крај сезоне га сецкамо и сушимо за зиму“, истакла јеМирјана Баљак из Лежимира.

Билози упозоравају да се ни случајно не иде у бербу док се добро не проучи изглед биљке, јер последице могу бити врло опасне.

„На жалост иако је препознатљива врста, има широке листове и јак мирис на бели лук, може да се помеша са другим сличним биљкама, које нису за употребу и врло су отровне. Једна од њих то је козлац, који има прилично сличан лист и помешано расте са сремушем, па се може заменити, ако се несмотрено беру веће количине“, напоменуо је Драгиша Савић, биолог у Националном парку „Фрушка гора“.

Због велике потражње запослени у Националном парку „Фрушка гора“, сваком посетиоцу дозвољавају бербу до два килограма сремуша у току дана.

Извор: РТС

Фото: Pixabay