Hiljadu najlepših hrastova za Notr Dam

U šumi Berse rastu verovatno najlepši hrastovi u Francuskoj. To drvo će biti iskorišteno za obnovu katedrale Notr Dam. Šumari iz cele zemlje pomažu u tom procesu.

Šuma Berse u dolini Loare. Šuma puna hrastova. Visoki, uspravni, tanki. I svako drvo kao da je individua, kao da vapi za tim da dobije ime. I stvarno – neki od ovih hrastova su „kršteni“.

Ispred jednog od tih hrastova stoji Ugo Butije – 23 godine, bradica, kaciga, u rukama motorna testera. Pre nego što se baci na posao i hrast koji nosi plaketu s rednim brojem jedan „oslobodi“ nepotrebnih grana, on nam kaže:

„Ovo je genijalno. Istorijski trenutak. Nalazimo se na početku procesa obnove. Samo ću ostaviti stablo i grane u sredini krošnje koje amortizuju pad. Čast mi je da radim s drvetom koje će se koristiti za obnovu Notr Dama. To se radi samo jednom u životu“, kaže Ugo.

Šumari iz cele Francuske su se organizovali kako bi donirali hiljadu hrastova za obnovu pariske katedrale. Pet stotina hrastova je iz državnih šuma, a pet stotina s privatnih poseda. Ugo je obavio svoj posao i spustio se na tlo. Na redu su njegovi kolege koji za tren oka obaraju hrast.

Tlo se zatrese u krugu od 100 metara. Šumarski tehničar Antoni Žanu je prvi kod drveta. U rukama su mu instrumenti: „Dimenzije? Na dnu 105 centimetara u prečniku. Deblo je dugo 20 metara. Ravnomerno je raslo, cilindrično, zato nam je i zanimljivo. Staro je oko 220 godina, iza sebe ima brojne teške zime i vruća leta. Puno je otpornije od nas ljudi“, navodi Žanu.

Iz Bersea će u Pariz otići ukupno osam hrastova. A koje drvo će biti posečeno? Odabir se vrši uz pomoć dronova i tri-de simulacija. Za to je odgovorna jedina žena u šumarskom timu na licu mesta – Kler Kinon.

„U katedrali će provesti nekoliko stoleća. To je sjajno. Našem drveću tamo pružamo drugi život. To je na neki način i odavanje počasti svim onim šumarima koji su se brinuli za njih“, smatra Kinon.

Kao i sve druge velike šume, i ona je nekad bila vlasništvo kreljeva. Kolber, ministar finansija na dvoru Kralja Sunca, Luja 14. počeo je da se bavi upravljanjem šuma. Dvoru je trebalo veliko drveće – tada se ono koristilo za brodove, a danas za katedrale.

Posečeni hrast će se do leta „odmarati“ u hladovini, a onda ide u pilanu, a potom na sušenje. Punih 18 meseci. Udeo vlage mora pasti na manje od 30 odsto.

Početkom 2023. godine drvo će onda konačno dobiti tesari, kaže Emerik Alber, šef distribucije šumarske uprave.

„Savršeno je, potpuno zdravo. Kubik ovakvog drveta košta i 1.000 evra. Ovo drvo u potpunosti odgovara zahtevima arhitekata. U pilani će od njega izrezati grede dimenzija 40 sa 36 centimetara, duge 17 metara. Izabrali smo ovo drvo jer je blago savijeno. Ono će biti iskorišćeno za obnovu svoda Notr Dama, na njima će biti postavljen novi toranj. Mi već sad znamo gde će ovo drvo biti ugrađeno“, naglašava Alber.

Dan velikog požara čuvene pariske katedrale je zauvek upisan u istorijske knjige. Notr Dam će „vaskrsnuti“ uz pomoć šume iz Berse, gde rastu najlepši hrastovi u Francuskoj.

Izvor: RTS

Foto: Wikipedia

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18