Srpska hrana na sajmu u Moskvi

Srpska prehrambena industrija i ove godine predstaviće se na sajmu Prodekspo u Moskvi, gde će od 12. do 16. aprila, u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Razvojne agencije Srbije, svoju ponudu i izvozni potencijal promovisati 11 domaćih kompanija, saopštila je PKS.

Na najvećoj izložbi prehrambene industrije u Rusiji i Zajednici nezavisnih država (ZND), u okviru Nacionalnog paviljona Srbije proizvodne programe i izvozne kapacitete predstaviće kompanije Mlekara Šabac, Mlekara Ub, Imlek, Padinska Skela, Karneks Vrbas, Industrija mesa Tolopa, Bačka Topola, Masli, Leskovac, Zlatiborac, Beograd, Itn Group, Beograd, Master Fruits, Beograd, Mambikom Agrar, Beograd i Mirax Agrar Beograd.

„Na sajmu u Moskvi biće predstavljena ponuda smrznutog voća i povrća, mleka i mlečnih proizvoda, suhomesnatih-delikatesnih proizvoda, gotovih jela i pašteta, kao i sušenog voća. Srpski proizvod je cenjen, prepoznat kao kvalitetan, tradicionalno ima kupce i velika je potražnja. Tržište Rusije i ZND je ogromno i treba u što većoj meri iskoristiti taj potencijal. Privredna komora Srbije i predstavništvo u Moskvi intenzivno rade na povezivanju srpskih proizvođača i ruskih kupaca“, rekao je Dejan Delić, direktor Predstavništva PKS u Moskvi.

Dodaje da zahvaljujući jedinstvenom, preferencijalnom trgovinskom sporazumu sa Ruskom Federacijom i bescarinskom izvozu na tržište od preko 144 miliona stanovnika, srpski proizvodi su u startu konkurentniji u odnosu na druge, uvozne proizvode.

U 2020. godini Srbija je najviše izvozila sveže jabuke, soju, sir, breskve i nektarine, hranu za pse i mačke, sadnice voća, sveže jagode, smrznuto voće, maline i kupine, a i pored svih otežavajućih okolnosti usled pandemije kovid-19, srpski izvoz beleži pozitivne rezultate i rast od 5,2 odsto.

Prodekspo svake godine poseti oko 70.000 posetilaca iz preko 110 zemalja. Ove godine na sajmu će izlagati 2.660 izlagača iz 73 zemlje sveta, dodaje se u saopštnju PKS.

Izvor: Tanjug

Foto: Privredna komora Srbije

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime