Vrbas: Kasni mrazevi štete kajsiji

Na području RC Vrbas, zasadi kajsije su zastupljeni na oko 200 ha površina. Poslednji talas niskih temperatura na našem terenu je bio u periodu od 7.04. do 9.04., kada su se temperature kretale od – 2°C do – 4° C. Najniža izmerena temperatura je trajala više sati.

Posledica delovanja ovog talasa prolećnog mraza, dovela  je do izmrzavanja oko 90% otvorenih cvetova kod sorti kajsija koje ranije dozrevaju, dok su oštećenja na kasnijim sortama registrovane na do 80% cvetnih pupoljaka.

U našim klimatskim uslovima, generativni organi kajsije su najosetljiviji na mraz u fenofazi pred cvetanje, tokom cvetanja i u fenofazi tek formiranih plodića (BBCH 57 – 73). Prolećni mrazevi su glavni faktor neredovne rodnosti kajsije na teritoriji RC Vrbas.

Zatvoreni cvetovi kajsije izmrzavaju na temperaturi – 3° C do – 4° C, otvoreni cvetovi izmrzavaju  na – 2° C do – 3° C, a mladi plodići na – 1° C do – 2,5° C (zbog visokog sadržaja vode).

Preporuka proizvođačima kajsija koji su pretrpeli štete od mraza je da nastave redovnu zaštitu zasada protiv prouzrokovača bolesti, kako bi očuvali dobru kondiciju zasada radi obezbeđivanja dobrog rodnog potencijala za sledeću godinu.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime