Porast izvoza sušene šljive

Izvoz sušene šljive iz Srbije je u 2020. iznosio osam miliona evra, što je 1,3 miliona evra više nego u 2019. godini, a u Privrednoj komori Srbije očekuju dalji trend rasta izvoza.

Izvozna cena se kretala od 1,5 do dva evra po kilogramu, a sušena šljiva se i dalje najviše izvozi na tržišta Rusije, Slovenije, Hrvatske i Francuske.

Prošle godine je izvezeno 4.158 tona sušene šljive, a u PKS za Tanjug navode da Srbija ima prosečnu godišnju proizvodnju od oko 6.000 tona sušene šljive.

Najveća proizvodnja suve šljive je u Kolubarskom, Topličkom i Šumadijskom okrugu.

U PKS objašnjavaju da sveža šljiva namenjena za sušenje treba da se odlikuje krupnim plodovima odgovarajućeg spoljašnjeg izgleda, fleksibilne pokožice, zlatno-žutog mesa, povoljnog odnosa meso-koštica i treba da je ubrana u fazi optimalne zrelosti za ovaj vid prerade.

Da bi se obezbedio standardan kvalitet sušene šljive za domaće i inostrano tržište, treba izabrati pogodne sorte šljiva za sušenje, a u PKS kažu da su sorte koje su preporučljive za proizvodnju za ovu namenu požegača, stenlej, valjevka, čačanska rodna…

Inače, ukupna proizvodnja šljive u 2020. iznosila je 582.547 tona, od čega u regionu Šumadije i zapadne Srbije 388.894 tona, što predstavlja skoro 67 odsto ukupne proizvodnje šljive.

U PKS kažu da ukupna površina pod zasadima šljive u 2020. godini iznosi 73.010 hektara, sa prosečnim prinosom od skoro osam tona po hektaru, što je za oko tri odsto viši prinos u odnosu na prethodnu godinu.

Petogodišnji prosek proizvodnje šljive iznosi oko 474.740 tona.

U 2020. godini izvezeno je 31.996 tona šljive, od čega čak 86 odsto sveže šljive ili 27.544 tone.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime