Suncokret na istu njivu tek posle pet godina

Plodored i plodosmena veoma su značajni činioci proizvodnje svih ratarskih useva, ipak za suncokret od presudnog su značaja. Iskustvo poslednjih godina pokazuje da se ova biljka mora gajiti u plodoredu, jer tada bolesti, štetočine i paraziti uzimaju takvog maha, da mogu potpuno uništiti biljke, upozorava stručnjak za ratarstvo Poljoprivredno stručne službe Šabac Darko Simić.

Kako je ranije za Agroklub rekla profesorka sa Poljoprivrednog fakulteta Dragana Latković, gajenjem jedne ili sličnih žitarica duži niz godina na istoj njivi dolazi do nakupljanja prouzrokovača bolesti, štetočina i specifičnih korova što svake sezone sve više smanjuje prinos i to je posebno izraženo kod vrsti koje nikako ne trpe monokulturu, poput suncokreta, šećerne repe, lucerke, ječma, paprike i lubenice.

Zato se preporučuje višepoljni plodored, u kom bi suncokret na istu njivu došao tek posle pet godina, a još bolje posle šest ili sedam godina. Podaci iz mnogobrojnih ogleda, a isto tako rezultati u širokoj proizvodnji, pokazali su da svakim povećanjem razmaka između setve na istoj parceli njegov prinos raste.

Ova ratarska kultura dobro koristi vlagu iz zemljišta, čak i sa veće dubine. Po toj osobini sličan je šećernoj repi i lucerki, pa ga zbog toga ne treba sejati neposredno posle ovih useva, naročito na zemljištu sa dubokim nivoom podzemne vode i na kojem godišnje padne manje od 600 mm kiše.

Dobri predusevi su pšenica, ostala strna žita i kukuruz, ali pod uslovom da su za kukuruz upotrebljeni herbicidi koji ne oštećuju suncokret. Dobar je predusev za ozima žita. Skida se krajem leta i početkom jeseni, tako da ima dosta vremena za osnovnu i predsetvenu pripremu zemljišta. Dobar je predusev i zbog toga što rano sklapa redove, lišćem zaseni zemljište i na taj način sprečava rast korova i smanjuje zatravljenost sledećeg useva.

Njegov nedostatak kao preduseva je u tome što se prilikom setve prosipa mnogo semena, koji već naredne godine nice i stvara posebne probleme u sledećem usevu. Ova pojava je naročito izražena na parcelama gde je posle suncokreta posejana šećerna repa, naglašava Simić.

Izvor: Agroklub.rs

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18