Usevi šećerne repe u osetljivoj fazi

Na području delovanja Regionalnog centra Novi Sad usevi šećerne repe iz najranijih rokova setve se nalaze u fazi prvi par listova razvijen, dok se usevi iz kasnijih rokova setve nalaze u različitim fazama nicanja.

Usevi šećerne repe se trenutno nalaze u izuzetno osetljivoj fazi na napad od strane sive repine pipe (Bothynoderes punctiventris). Na feromonskim klopkama postavljenim na nova repišta registruju se pojedinačni ulovi ove štetočine.

U narednom periodu se najavljuje porast temperature koji će usloviti povećanu aktivnost sive repine pipe i njenu masovniju migraciju na nova repišta. Proizvođačima se preporučuju redovni pregledi parcela u najtoplijem delu dana kada je siva repina pipa i najaktivnija.

Ukoliko se registruje od 0,1 do 0,3 odrasle jedinke sive repine pipe po metru kvadratnom preporučuje se primena insekticida.

U usevima koji su u fazi nicanja i kotiledonih listova preporučuje se primena nekog od insekticida kontaktnog mehanizma delovanja: Cipkord 20 EC, Ciprazor 20 EC ili Crna mamba (cipermetrin) 0,15 – 0,3 l/ha, Fastac 10 EC (alfa-cipermetrin) 0,2 l/ha, Karate zeon ili Kozak (lambda-cihalotrin) 0,2 l/ha.

U usevima gde su formirani prvi pravi listovi moguća je primena i registrovanih insekticida koji u sebi imaju sistemičnu komponentu: Nurelle D, Konzul, Anthocid D, Savanur EC, Despot, Hlorel D, Callifos super, Corelle D (hlorpirifos+cipermetrin) 1,5 do 2 litre po hektaru.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime