Potrošnja goveđeg mesa pala 70 odsto zbog korone


Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je zbog pandemije korona virusa opala i potrošnja mesa u Srbiji, a goveđeg čak 70 odsto zbog toga što restorani nisu redovno radili.
To je dovelo i do pada cena mesa, ali država je tri puta intervenisala na tržištu preko Robnih rezervi ili dodatnom finansijskom podrškom, kako bi se taj sektor stavio po kontrolu, rekao je Nedimović u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanja poslanika o situaciji na tržištu mesa.
Nedimović je istakao da je u budžetu za podsticaje čak 70 odsto novca namenjeno za stočarstvo.
Kako je rekao, sada cena žive vage jagnjećeg mesa iznosti 260 dinara, a goveđeg od 2,05 do 2,10 evra po kilogramu, na šta ide subvencija države.
Ministar je istakao da je država otvorila i nova izvozna tržišta, kao i da otvara tržišta Golfskog zaliva, koja imaju veliki potencijal za izvoz srpskog mesa.
Nedimović je naglasio da subvencija po grlu ovce iznosi čak 7.000 dinara, a za jaganjce 2.000 dinara.
„To su subvencije koje su ubedljivo najveće u okruženju, a veće čak nego i u EU. To je način na koji država može da se bori“, naveo je Nedimović.
Izrazio je očekivanje da će sa početkom rada resotrana i povećanjem izvoza biti stabilizovana situacija na trižištu mesa i da ove godine više nećemo imati problem niskih cena.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18