Lizalice i bombone po želji kupaca

Porodica Janović iz Sombora bavi se medokolačarskim, voskarskim i bombondžijskim zanatom još od 1911. godine. Više od jednog veka opstaju na tržištu. Njihove lizalice i bombone prodaju se i u inostranstvu, a osvojili su i nekoliko priznanja na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Zanat prenose i na mlađu generaciju.

Somborka Agneza Janović, iako diplomirana novinarka, odlučila je da nastavi porodični posao u medokolačarskoj radionici. Kako kaže, ceo život je tu i verovatno će i ostati tu do kraja života. Slatkiši joj nikada ne dosade.

„Ja ne mogu da živim bez naših žele bombona. Naše žele bombone su fantastične. To mi je definitivno najomiljeniji slatkiš i sad smo napravili novu varijantu, žele bombone prelivene mlečnom i crnom čokoladom“ kaže Agneza Janović, medokolačarska radionica „Janović“ Sombor.

U radionici se sve radi ručno, od pakovanja, do oblikovanja bombona i lizalica. Mašine samo kuvaju bombonsku masu. Svi slatkiši su proizvedeni u malim serijama, a ova radionica se i dalje svrstava u stare zanate. Kupci pripadaju svim generacijama.

„Od onih najmanjih, koji imaju 5, 6 godina, koji dođu u radnju i kažu: „Jao, mama, vidi lizalica“, do starijih gospođa i gospodina, koji dođu i kažu: „E, ja bih one mentol bombone, koje sam kupovao kad sam imao 3, 4 godine,“ objašnjava Agneza.

U poslednje vreme prave i lizalice po željama kupaca, najčešće sa ispisanom ličnom porukom.

„Imamo jako velik izbor lizalica, od ovih klasičnih, mini puž, krivi štapovi, odnosno luše, kako to kažu u Beogradu, su najpolularniji. Međutim, proširili smo se i na crtane junake“ dodaje ona.

U korak sa vremenom, na inicijativu podmlatka, počeli su prodaju preko interneta. Kako kažu, moraju da izlaze u susret kupcima i trude se da ispune sve želje, ali i da ostanu dosledni tradiciji.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime