Насловна ВЕСТИ Како заједнице пчела користе медење багрема?

Како заједнице пчела користе медење багрема?

508
Фото: Pixabay

У првој половини маја пчелари Србије очекују цветање багрема. Ако у току пролећа његове пупољке не оштете касне мразеви, и ако за време његовог цветања буду повољни временски услови, највероватније ће обилно медити.

Багрем најбоље меди на темпеатури изнад 24 степена и када ноћу температуре нису испод 14 степени.

Заједнице пчела ће медење багрема користити према свом тренутном природном биолошком развоју. Недовољно развијеним друштвима, медење ће омогућити адекватну исхрану све већој количини легла. Оптимално снажне заједнице, код којих је инстинкт развоја уступио место инстинкту сакупљања хране, имаће пропорционално мање легла, али ће зато унети максималне количине нектара због обезбеђења свог опстанка и припреме за стварање роја. Пчелиње заједнице на врхунцу своје моћи, багремову пашу користе за остварење свог најузвишенијег циља одржања врсте, који почиње и завршава се ројењем!

Само природно ројење није добро у јакој паши јер долази до пада радног елана и пада у приносу нектара у кошници. Најранији симптоми припреме пчелињег друштва за ројење су изградња трутовских ћелија и одгајање велике количине трутовског легла. Следећи симптом, који се јавља око 15 дана после полагања јаја у трутовске ћелије, јесте полагање јајашца у празне матичне ћелије на бочним и доњим рубовима сатова. Најсигурнији симптом да је пчелиње друштво ушло у ројево стање је моменат када јако узбуђене ројне пчеле натерају матицу да полаже јаја у матичне ћелије, а поготову када су већ поклопљене ларве у матичњацирна. После појаве отворених ројевих матичњака пчеле се смирују. Кад пĉелиња друштва уђу у ројево стање, њихова активност јако опада, што траје целих 15 до 20 дана, па и више. Младе пчеле све мање хране матицу и она полазе мали број јаја или чак потпуно обуставља полагање.

Врло је битно да у току целе године кошница има добру вентилацију и да у пчелињем клубету има довољно кисеоника. Нарочито је важно да у главној багремовој паши кочница има добру вентилацију јер треба прерадити нектар са око 60% воде у мед са 18-20% воде. Зато је потребно чим почне нектарење потпуно отворити доњу вентилацију (извадити дашчицу на подњачи где пчеле улазе и излазе). Такође отворити и горњу вентилацију, а то остварујемо вађењем преградне даске у збегу или повлачимо уназад за око 1 цм горњи наставак или поклопну даску.

Извор: Домаћинска кућа