Насловна РАЗНО Заштита брескве и нектарине

Заштита брескве и нектарине

625

Производни засади бресака и нектарина се у зависности од сортимента и локалитета налазе у различитим фазама развоја плода: од фазе опадање плодова после цветања (ББЦХ 71) до фазе друго опадање плодова (ББЦХ 73).

На подручју Србије у току је полагање јаја прве генерације бресквиног смотавца. У регионима Кикинде, Крагујевца, Краљева, Крушевца, Младеновца, Новог Сада, Смедерева и Суботице започело је пиљење ларви прве генерације ове штеточине, док се на осталим регионима овај биолошки догађај очекује у наредним данима.

У циљу спречавања убушивања ларви бресквиног смотавца у младаре и плодове, произвођачима се препоручује примена инсектицида на бази активне материје делтаметрин: Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux у концентрацији 0,05%.

У појединим засадима бресака и нектарина региструје се присуство лисних ваши. Препорука је да се прегледају засади и уколико се региструје присуство ових штеточина, примена хемијских мера заштите. Наведени инсектицид за бресквиног смотавца деловаће и на ваши.

Нестабилне временске прилике стварају повољне услове за инфекцију лисне масе гљивом проузроковачем шупљикавости лишћа коштичавог воћа. У почетним фазама развоја плодови су осетљиви на инфекцију гљивом проузроковачем пепелнице брескве.

За заштиту од поменутих патогена произвођачима се препоручује примена комбинације фунгицида:

Captan 50 WP, Merpan 50 WP, Venturion, Capi, Metod 480 SC (kaptan)у концентрацији 0,2-0,3% +

Akord ili Lira (tebukonazol) у количини 0,75 л/ха