Srednja poljoprivredna škola organizuje „Otvorena vrata”

Mnogi osmaci još nisu odlučili u kojoj će srednjoj školi nastaviti školovanje. Nedostaju im informacije, nisu sigurni šta im koja srednja škola pruža i omogućava. Srednja poljoprivredna škola u Zrenjaninu odlučila je da budućim srednjoškolcima pruži što više informacija.

U školskom dvorištu i na školskoj ekonomiji 22. i 29. maja, od 9 do 12 časova, biće održana „Otvorena vrata”, pa iz škole pozivaju sve osnovce koji vole prirodu, životinje i mehanizaciju, da ih posete.

– Srednja poljoprivredna škola u Zrenjaninu je jedina u Srednjobanatskom i Severnobanatskom okrugu koja obrazuje učenike poljoprivredne struke. Škola je spremna da dočeka sve učenike koje interesuje cvećarstvo, uređenje vrta, ratarska, povrtarska proizvodnja, voćarstvo, vinogradarstvo, mehanizacija, vožnja i rad traktorom i priključnim mašinama, uzgajanje domaćih životinja, briga o životinjama, kao i njihovo lečenje – kaže direktor škole Vladimir Popov.

Škola će ove godine upisati đake na obrazovnim profilima poljoprivredni tehničar, veterinarski tehničar, tehničar hortikulture, cvećar – vrtlar i rukovalac – mehaničar poljoprivredne tehnike.

– Celokupni praktični deo nastave organizovan je u okviru škole, koja raspolaže školskom ekonomijom, odnosno farmom, sa 100 hektara obradivih površina. Imamo i bio- baštu, plastenike, voćnjak, vinograd, potrebnu mehanizaciju… Osim toga, imamo i ugovore o izvođenju dela praktične nastave sa mnogim poljoprivrednim gazdinstvima, Poljoprivrednom stručnom službom, veterinarskim stanicama i ambulantama, zemljoradničkim zadrugama u celom Srednjobanatskom okrugu, pa i šire – naglašava Popov.

On dodaje da mnogi učenici ove škole nastavljaju dalje obrazovanje na raznim fakultetima i višim školama.

– Od njihovih želja i volje zavisi i koliki će stepen obrazovanja steći. Mnogima od njih je i sama srednja škola cilj. Ostaće na svojim imanjima, baviti se proizvodnjom u skladu sa naukom, a za to će dobiti znanje i praksu u našoj školi – zaključuje Vladimir Popov.

Izvor: Dnevnik

Foto: Dnevnik/Ž. Balaban

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime