Eriofidna grinja kruške

Na području Vrbasa, zasadi kruške se nalaze u fenofazi razvoja ploda, plodovi dostigli do 10 mm.

Vizuelnim pregledom zasada kruške, registrovana su oštećenja na listovima od ishrane eriofidne grinje kruške (Eriophyes pyri),na do 5 odsto pregledanih listova. Ove grinje imaju dve do tri generacije, veličine su 0,2 mm i ne mogu se videti golim okom.

Prezime kao zrele ženke ispod pupoljaka. Kad pupoljci nabubre, ženke se razilaze i počinju ishranu, a samim tim i oštećenja. Hrane se tkivom lišća, prouzrokujući abnormalan rast tkiva mezofila.

Gala koja se razvije je u početku zelene boje, a kasnije dobije crvenu boju. Lako se prenose sa drveta na drvo, nošene vetrom. U slučaju jakih zaraza i izostanka tretiranja, može doći do potpunog deformisanja listova, njihovog uvijanja i ranog opadanja. Nema registrovanih insekticida za njihovo suzbijanje.

Tretmani usmereni za kontrolu kruškine buve na bazi a.m. abamektin, deluju i protiv eriofidnih grinja, tako da u zasadima gde se redovno sprovodi zaštita protiv obične kruškine buve (Cacopsylla pyri), nema problema sa prisustvom i štetama od eriofidnih grinja.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime