Domaćini se nadaju berićetnoj godini

Na području grada Zaječara i opštine Boljevac do sada je zasejano tek polovina od 11.000 hektara planiranih površina. Razlog kašnjenja bile su nešto niže temperature i jutarnji mrazevi na ovom području.

Na imanju Lazara Ninića iz Zvezdana kod Zaječara, na površini od dva hektara ovih dana je zasejan kukuruz. Neko će reći da je setva zakasnela, međutim, s obzirom na to da je parcela jesenas poorana i da je tokom prošle nedelje urađena predsetvena priprema, domaćin se nada berićetu.

„Uslovi su fenomenalni, lepo pripremljeno zemljište, zemlja se zagrejala, vrlo interesantno, tako da po meni je ovo idealno vreme i nije kasno“, kaže Lazar Ninić, ratar iz Zvezdana kod Zaječara.

Na ovom imanju je prošle godine bila pšenica, u decembru je rastureno 200 kilograma đubriva po hektaru i dodato 100 kilograma uree.

„Ovo vreme  nije jednostavno dozvoljavalo da se u nekom optimalnom roku od 10. do 25. aprila uradi setva, to se više i ne gleda prema nekom vremenskom periodu zbog klimatskih promena. Više se prati temperatura setvenog sloja da pet do sedam santimetara bude zagrejano, znači od deset do dvanaest stepeni“, kaže Slavica Kodžopeljić, poljoprivredni stručnjak.

Odmah iza setve, drljanja i valjanja zemljište će biti tretirano herbicidima.

„Nakon setve kukuruza vrlo je bitan tretman na crno, kako kažu naši poljoprivredni proizvođači, odnosno odmah nakon setve a pre nicanja samog kukuruza, zato što se time suzbijaju svi oni korovi koji su prisutni iz semena“, kaže Slavica Dželatović, poljoprivredni stručnjak.

Stručnjaci kažu da bi bilo idealno za kukuruz da ovih dana padne kiša. Oni takođe ističu da se može sejati sve do sredine maja, s tim što treba koristiti hibride ranijih grupa zrenja.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime