Zaštita bilja tokom kišnog perioda

Zaštita bilja tokom kišnog perioda
Kiša koja se najavljuje i za naredne dane intenzivira razvoj štetnih organizama na bilju. Stručnjaci pozivaju ratare, voćare i povrtare, da preventivnim merama umanje zaraze i brojnost štetočina. Stručnjak Prognozno izveštajne službe za zaštitu bilja Vojvodine Boško Jezerkić kaže da nestabilno vreme pogoduje razvoju bolesti i njihovom širenju.
Tako se svakom proizvođaču pšenice preporučuje da zaštiti vršne listove i zastavičare koji su nosioci prinosa. Znači, savetujemo pregled tih listova na simptom pegavosti. Takođe je prisutna žitna pijavica, što se tiče štetočina.
Usevi ječma su u fazi cvetanja kada je, u uslovima visoke vlage, biljka osetljiva na infekciju od strane fuziroza klasa i takođe je prisutna žitna pijavica.
„Što se tiče kukuruza, uočili smo prisustvo kukuruzne pipe, pa se proizvođačima preporučuje pregled useva pogotovo u fazi nicanja“ kazao je sagovornik.
„Zaštitna faza u voćarstvu je u punom jeku. Kod koštičavog voća, to je šupljikavost lista, pegavost lista višnje i trešnje, plamenjača šljive i pepelnica breskve. Od štetočina prisutne su vaši, i šljivin i breskvin smotavac.
Što se tiče jabučastog voća, prisutna je zaštita od čađave pegavosti lišća i krastavosti pegavosti jabuke. Takođe, može od velike vlage doći do infekcije prouzrokovačem plamenjače kod jabuka i dunja.
Naravno, najbolja je preventivna zaštita (pre kiše) kontaktnim fungicidima.
„Kreće rasađivanje povrća pa povrtari treba da obrate pažnju na prisustvo vaši i tripsa pa ako se uoče 1-2 larve po listu luka, da se sprovedu mere zaštite kao i od plamenjače2 zaključio je Jezerkić.
Na sajtu Prognozne izveštajne službe za zaštitu bilja Vojvodine proizvođaći će pronači sve što ih zanima vezano za zaštitu bilja.
Izvor: RTV
Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime