Razvoj vinogradarstva u Vršcu uz pomoć subvencija

U Gradskoj kući u Vršcu predstavljena je nacionalna strategija na kojoj su predstavljene mere pomoći Vlade Srbije za opremanje vinarija u vidu subvencija, kao i druge mere vezane za pomoć pri prodaji vina i poboljšanja kvaliteta vina.
Predsednik krovnog saveza vinara i vinogradara Srbije Marko Malićanin istakao je da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlada Srbije usvajanjem strategije 2021-2031 godine planiraju da podrže podizanje novih zasada vinove loze, objavljeno je na sajtu Grada Vršca.
Prema njegovim rečima, svesni su činjenice da je ta grana poljoprivrede potpuno devastirana u proteklih 30 godina i da se maksimalni napori ulažu za svaki novi hektar zasada vinove loze.
„Sada se može mnogo lakše i kroz ozbiljne povraćaje od strane Ministarstva poljoprivrede dobiti novac, a novina je da na osnovu predračuna za potporu poput stubova, žica, protivgradnih mreža, može dobiti novac unapred“ dodao je Malićanin.
Predstavljeno je i tržište vina u našoj zemlji i najavljena je podrška našim vinima u vidu rigoroznijih fitosanitarnih kontrola grožđa prilikom uvoza kao i raznih prelevmana na uvoz stranih vina na naše tržište.
Po novom pravilniku velike firme mogu iskoristiti povraćaje za podizanje novih vinograda do 100 hektara godišnje, a uskoro mogu očekivati i nove IPARD programe iz mere 7 odnosno seoskog turizma na osnovu koje vinari mogu unaprediti svoje vinske sale i smeštajne kapacitete koji zasigurno u našem kraju fale na vinskom putu.
Grad Vršac aktivno će u narednom periodu raditi na podršci svojim vinogradarima, kao i razvoju vinskog turizma, prvenstveno kroz ulaganja u infrastrukturu na putevima vina. Već ove godine pristupićemo projektovanju kanalizacione mreže u Gudurici i Velikom Središtu što je neophodan preduslov za kategorizaciju smeštajnih kapaciteta,“ kazao je član Gradskog veća za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Slobodan Jovanov.
Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime