PLASTENIK MILUTINA LAZIĆA U MLADENOVCU: Bere jagode, seje paradajz i papriku

Piše: Svetlana Mujanović

Sezona domaće paprike i paradajza obično se završava početkom oktobra. Plodovi koji se kasnije pojave na rafovima marketa i tržnica uglavnom su iz uvoza. Ali, ne mora uvek da bude tako. To je pokazao i Milutin Lazić iz Mladenovca koji plodove paprike i paradajza, proizvedene u sopstvenom plasteniku, na tržište iznosi od sredine okrobra pa sve do „ciče zime“, kada biljke više ne mogu da opstaju u negrejanom plasteniku.

Posao za celu porodicu

Kako smo saznali od Milutina, zbog brzog rasta paradajz su morali često da vezuju i skidaju mu zaperke, a papriku pinciraju. Za to je bilo potrebno puno ruku, pa je u posao uključena cela porodica. Na tom prostoru raslo je 600 biljaka paradajza i 200 paprike i bilo je milina i ući u plastenik, a kamoli raditi. Paradajzi su „ižđikali“ do krova, začas su porasli tri metra, dok se paprika zadržala na visini od jednog metra.

Milutin je do pre koju godinu bio samo voćar, jagodar. Jagodu je proizvodio i u nevelikom plasteniku, dugom pedesetak metara. Gajio ju je na foliji kao dvogodišnju biljku, nastojao da plodove na tržište iznese što ranije, pa se berba završavala u maju-junu, i onda je plastenik, do sledećeg proleća, bio nekorišćen. Čak su i hraniva, koja je unosio pod jagodu, posle krčenja, delom ostajala neiskorišćena. I onda je, po savetu diplomiranog inženjera Siniše Lazića, stručnjaka kompanije „Bioprodukt proizvodnja“, postao i povrtar.

Hibridi „Superiora“ pravi izbor

– Posle krčenja jagoda, a čupali smo ih pažljivo, nastojali smo da izvadimo svaku žilicu korena, foliju nismo skidali, već smo u rupe, koje su ostavile jagode, prvo ubacili insekticid Fobos koji je imao zadatak da uništi sve zemljišne štetočine, prvenstveno nematode. Kada je prošla karenca, posejali smo paradajz i papriku – kaže Milutin Lazić. – Sejali smo u junu, u vreme kada je kod drugih povrtara, koji u plastenicima imaju ranu proizvodnju ovog povrća, maksimalna berba. I dok naše povrće raste, kod njih prinos polako opada, i u vreme kada smo mi brali prve plodove, oni su vadili biljke i čistili plastenike.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us
razvojnifv.png

RAZNO

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo

Vukov božićni kutak ponovo donosi čaroliju u Beograd

U srcu Beograda, postoji mesto gde vreme staje, a praznici dobijaju svoj pun sjaj – Vukov božićni kutak. Ove sezone

Vreme je svinjokolja

Miroslav Stanković iz sela Rautova u okolini Niša, kao i generacije pre njega organizovao je, na nekadašnji Dan državnosti, svinjokolj.

Ne propustite! U toku je najveći pica šampionat na  Balkanu

U Beogradu je juče i danas organizovano takmičenje u pravljenju pica. Odlična atmosfera, još bolji takmičari, miris tek ispečene pice,