Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Braon mramorasta stenica pustoši voćnjake

Braon mramorasta stenica pustoši voćnjake

1157

Tekst i foto: Biljana Nenković

Štetnost stenica u voćnjaku i mogućnost njihovog suzbijanja jedna su od glavnih tema koje poslednjih godina muče voćare. Prof. dr Novica Miletić s Katedre za pesticide i herbologiju Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu kaže da smo u poslednje vreme svedoci da su stenice sve veći problem u poljoprivrednoj proizvodnji, a najčešće se govori o braon mramorastoj stenici, Halyomorpha halys.

Postoji preko 50 vrsta stenica i mogu biti i štetne i korisne, jer se neke od njih hrane pojedinim štetočinama. Ali, voćarima je to slaba uteha kada u zasadima pretrpe velike štete. Preostaje im jedino da nauče kako da preciznom, pravilnom i pravovremenom primenom preparata krenu u borbu s ovim insektom.

Stenice napadaju sve voćne vrste. Najznačajnija je njihova štetnost na leski, zbog njenog gustog sklopa, a pustoše i jabuke, kruške, breskve.

Kvare jabuke pred berbu

– Na primer, spur tipovi sorte greni smit su osetljivije na stenice u odnosu na čelendžer, jer imaju gušću lisnu masu. Prva grupa oštećenja koju izaziva braon mramorarsta stenica na jabuci, posledica su njenog uboda u kasnoj fazi razvoja jabuke, dakle pred berbu. U Austriji je, recimo, prošle godine, zabeležena velika šteta od stenica. Procenjena je na 10 odsto od ukupnog roda. I kod nas na sorti greni smit stenice su napravile štetu, i ti plodovi su izgubili tržišnu vrednost. Oštećenja su vidljiva i na kori, ali i kada se preseče plod, unutra se vidi nekroza koja može duboko zahvatiti plod – kaže prof. dr Novica Miletić.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us