Zrenjanin: Na “Cvetnoj pijaci” i jedan od najvećih odgajivača kaktusa Pavle Filep

Na glavnom gradskom trgu u Zrenjaninu održava se prodajna izložba cveća pod nazivom „Cvetna pijaca“. Jedan od najzanimljivijih štandova na sajmu ima Vrbašanin Pavle Filep.
Pavle, poznatiji u svetu cvećarstva kao Paja, jedan je od najvećih odgajivača kaktusa i sukulenata u Vojvodini.
Proizvodnjom kaktusa i sukulenata bavim se 18 godina. U početku mi je to bio hobi, a poslednjih pet godina mi je posao. Pre četiri godine u biznis se uključila i kćerka, koja je diplomirana profesorka srpskog jezika. Ali, kako ne može da se zaposli u struci, postala je direktorka naše porodične firme – priča Pavle Filep za portal zrenjaninski.com.
On gaji oko 150, a u svojoj kolekciji ima čak 250 vrsta. A to je, kaže naš sagovornik, tek deset odsto od svih vrsta kaktusa, koliko ih u svetu postoji.
I sukulenti su sve zanimljiviji. Cveće gajim na, kako bi se reklo, „bapski način“. Znači, prirodno, bez hemije, i to moje mušterije prepoznaju. Moje cveće opstaje, a imate i ono „naduvano“, koje ugine dok ga kući donesete. Moj poslovni moto je da odgajim dobru biljku i uzmem pare, a ima onih kojima su pare na prvom mestu – naglašava Pavle Filep, cvećar iz Vrbasa.
„Cvetna pijaca“ na Trgu slobode traje od četvrtka do subote, u periodu od 8 do 20 časova.
Izvor: zrenjaninski.com.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18