VINOGRADARI RADE NA VIŠE FRONTOVA: Drugo provlačenje loze kroz žice

Piše: Zorica Milosavljević

Vinovu lozu, prema kalendaru radova u vinogradima, u prvoj dekadi juna, u zavisnosti od njenog porasta, očekuje drugo provlačenje kroz žice. Paralelno s ovom operacijom, obavlja se i skidanje zaperaka, počevši od osnove lastara. Ukoliko je preskočeno ili je ostalo više lastara nego što je potrebno, skidaju se i oni, kao i lastari koji su krenuli iz suočica.

Uporedo s tom radnjom, a može i odvojeno, skida se višak roda, ukoliko se ne želi ostaviti ceo. U tom periodu trebalo bi da je loza formirala veći broj cvasti, pošto se ona tada nalazi u fazi precvetavanja ili već zametnutih bobica.

Nakon provlačenja, što se odvija okvirno od polovine juna do početka treće dekade, a pošto loza prođe poslednju žicu u špaliru za 15 do 20cm, obavlja se takozvano šišanje (vršikanje, prekraćivanje) loze, da ne raste neograničeno, da se ne upliće, i da ne dođe do povijanja preko poslednje žice i uplitanja, a to važi i za lozu koja raste u međuredni prostor. To se može izvoditi mašinski pomoću uređaja za šišanje koji se kače na traktor. Na taj način ubrzava se ova operacija, a može i ručno – makazama, što zahteva oko osam radnika po hektaru na dan.

Zemljište, ukoliko je u sistemu jalovog ugara, treba špartati ili tanjirati u međurednom prostoru, a u redu se radi frezom pipalicom ili heksagonom. Kod zatravljenih vinograda u toku juna, zavisno od padavina, obično se dva puta kosi međuredni prostor, gde trava najintenzivnije raste. U redu se u principu radi drugi tretman herbicidima za defolijaciju ili totalnim herbicidima.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us
razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime