GLODARI I DIVLJAČ UGROŽAVAJU VOĆNJAKE: Kad nema trave, dobra su i stabla

Tokom jeseni i zime voćnjaci su često izloženi napadu sitnih glodara, poput voluharica i miševa, ali i divljači. Svi oni mogu da izazovu oštećenja koja mogu da dovedu i do sušenja celih stabala. Na udaru su naročito mlade voćnjake, jer su nežne sadnice često jedina hrana do koje mogu doći tokom hladne zime.

Omiljena hrana voluharica i miševa je koren, nekada i nadzemni deo voćke. Oštećena stabla zaostaju u rastu i često se osuše još u prvom delu vegetacije.

Glodari se brzo razmnožavaju i skloništa prave u gomilama trave i opalog lišća koji nisu uklonjeni iz voćnjaka, kao i u kamarama stajnjaka ili u sloju malča. Zbog toga su veoma važne preventivne mere zaštite. Jedan od njih je jesenje čišćenje voćnjaka: poput uklanjanje i iznošenje opalog lišća, polomljenih grana i grančica, zaoravanje stajnjaka, košenja i iznošenja trave i korova… Važna je i duboka jesenja obrada jer se glodarima uskraćuje hrana, ruše njihovi hodnici, a oni izlažu grabljivcima i tako onemogućava njihov opstanak.

Jedna od mera zaštite voćnjaka od zečeva jeste i ograđivanje pletenom žicom. Prilikom postavljanja ograde mrežu treba dovoljno ukopati u zemlju, kako divljač ne bi mogla da se provlači. Svako stablo može se zaštiti umotavanjem u različite materijale: u kukuruzovinu, slamu, papir, mrežice. Problem kod upotrebe prirodnih materijala je u tome što se u njih, iako pružaju zaštitu od zeca, mogu naseliti miševi i voluharice. Bolji su izbor mrežice koje se mogu kupiti kao namenske ili koristiti građevinsku mrežicu.

U borbi protiv zečeva korisno je i krečenje stabala. Kora voćaka je zbog kreča gorka pa im okrečena stabla nisu omiljena hrana.

S.M.

Dobro jutro broj 571 – Novembar 2019.

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime