Maslačak – riznica zdravlja iz prirode

16Na padinama Divčibara raste pregršt lekovitih biljaka, pa je ponekad samo dovoljno izaći u prirodu i sebi obezbediti zdravlje. Međutim, vrlo često nismo ni svesni kakvo bogatstvo imamo, pa se neretko lekovite biljke gaze iako mogu biti veoma blagotvorne. Jedna od takvih je maslačak koji je prava riznica zdravlja i koristan za mnoge boljke, prenosi agencija RINA.

„To je biljka broj jedan, ona cela može da se jede, od korena do cveta. Ima nektara, polena, medonosna je i u rano proleće daje najbolju pčelinju pašu. Naročito lekovit je koren koji je pun inulina i može da ima antikancerogeno dejstvo. Maslačka ima svuda, ali nama očigledno nedostaje volje da sami sebi uberemo zdravlje. Ukoliko izađemo u prirodu, iz nje se možemo vratiti samo bogatiji, i to za ono najvažnije a to je zdravlje”, izjavio je za RINU biolog Predrag Petrović iz sela Paštrić nadomak Mionice.

Maslačak je biljka koja pored inulina sadrži i velike količine kalijuma, vitamina C, A, B, E, i gvožđa. Ali bogat je i kalcijumom, cinkom, natrijumom, manganom, bakarom i magezijumom.

„U vreme epidemije korona virusa veoma značajnim pokazao se imunitet. A upravo maslačak je taj koji njegovo stanje može da održi na zavidnom nivou. Potrebno je da u blenderu sameljete maslačak, limun i med, smesu držite u frižideru i konzumirate nekoliko puta dnevno i imaćete više snage i bolje stanje imuniteta”, rekao je Petrović.

U ishrani se najviše koristi list maslačka, a zbog brojnih nutritivno vrednih fitohemikalija koji sadrži, lišće maslačka se preporučuje kao veoma dobro u ishrani. Salata od maslačka se pravi od sasvim mladih listova koji su ubrani daleko od zagađenih područja.

Ivor: Glas Zapadne Srbije

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime