Kidanje zaperaka na paradajzu

Jedna od obaveznih mera u proizvodnji paradajza je redovno kidanje zaperaka, a reč je o meri koja ima veoma značajnu ulogu kada je u pitanju kvalitet plodova, kao i samo zdravstveno stanje same biljke.

Zaperci su mali izdanci koji se pojavljuju na mestu odvajanja lista od stabljike, tako reći u “pazuhu” listova. Slikovito rečeno, to su grane glavne stabljike, koje mogu da narastu do u nedogled i mogu potpuno preuzeti primat nad centralnom stabljikom.

Zaperke je najbolje kidati tek kad se pojave, dok su još uvek mali i nisu osnovnoj grani iscrpeli mnogo hrane. Zaperci vrlo brzo i konstantno rastu. Ukoliko se ne uklanjaju, od stabljike paradajza naprave žbun sa mnogo malih grana, od kojih svaka ima svoje plodove. Ali ti plodovi su veoma sitni i neupotrebljivi.

Zaperci se otkidaju dok su još mali, tj. ne veći od 5-8 centimetara i to najmanje jednom nedeljno. Svakako ih treba otkinuti pre nego što se na njemu razvije cvet. Ako vam je neki zaperak promakao i narastao, više ga nemojte otkidati, nego mu samo otkinite vrh.

Kidanje zaperaka je veoma lako kidaju i ne postoji nikakva opasnost da ćete nauditi biljci ako sa nje uklonite zaperke. Baš suprotno. Biljci će ostati više hrane, a plodovi će biti krupniji i sočniji.

Veće zaperke, dužine od 8-10 centimetara možete iskoristiti. Sa donjeg dela uklonite listove i ostavite samo one pri vrhu. Posadite ih u vlažnu zemlju, ili stavite u čašu sa vodom kako bi pustili korenje i nakon toga možete da ih  posadite.

Izvor: Agrosaveti.rs

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime