Supružnici začinili polutvrde sireve

Mladi Novomiloševčani Marijana i Robert Heđeši kozarstvom se bave poslednjih šest godina.

Počelo je slučajno, a nastavljeno je planirano. Danas su Heđešijevi na dobrom putu da od svojih proizvoda, polutvrdih kozjih sireva, naprave brend.

– Mlađi sin je astmatičar i savetovali su nas da bi bilo dobro da zbog bolesti pije kozje mleko. Prvo smo nabavili par jarića, pa kozu… I tako, jednu po jednu, da bismo stigli do stada od sto koza alpino rase – kaže Marijana Heđeši.

Naravno, kako se stado uvećavalo, postavilo se pitanje šta sa viškovima mleka. Zato su Marijana i Robert počeli sa proizvodnjom polutvrdih kozjih sireva sa različitim ukusima.

-Trenutno proizvodimo devet vrsta polutvrdih sireva. Dodajemo bosiljak, mirođiju, origano, beli luk, ljutu papriku, biber… Imamo i dimljene sireve. Želja nam je da naše proizvode brendiramo i da kupci u svakom trenutku znaju šta kupuju – priča Marijana Heđeši.

Heđešijevi sireve prodaju na zrenjaninskoj pijaci, a u poslednje vreme u plasmanu im pomaže i prezentacija na internetu.

– Kada jednom probaju naš sir, kupci postaju redovne mušterije. Sada nam je cilj da nekako dopremo do mladih. Stariji kupci znaju za kvalitet i blagotvornost kozjeg mleka i prerađevina, ali su mladi sumnjičavi. Verujem da će nam tu pomoći društvene mreže – ističe Marijana.

U poslu oko koza, Marijani i Robertu pomažu sinovi, koji imaju 13 i 10 godina.

-Oni su nam desna ruka. Obožavaju da rade oko koza, baš kao i mi. Ne znam kako bismo sve postigli da nam nije sinova – napominje Marijana.

Koze su preko leta na ispaši, a zimi su zatvorene. Heđešijevi ističu da im je cilj da povećaju stado i da prošire asortiman sireva koje proizvode. Mnogo im znače subvencije jer, kako kažu, svoju zemlju nemaju, pa su prinuđeni da kupuju hranu za koze. Misle da bi država mogla i na druge načine da pomogne mladima na selu, porodicama koje su kao njihova, vezane za selo i poljoprivredu.

– Ipak, najviše se uzdamo u sopstvene snage, rad i znanje. I kad smo počinjali, počeli smo sami, a ostajemo u kozarstvu zato što taj posao obožavamo – poručuju Heđešijevi.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime