Насловна РАЗНО Агрофестивал у Дорослову

Агрофестивал у Дорослову

474

Дорослово јуче није нимало личило на „опустело насеље старих људи“, каквим је одавно представљено у ретким написима медија и статистичким извештајима. Ко год  је ове топле јунске суботе само пропутовао кроз село између Сомбора и Оџака, могао је да помисли да се можда налази у Великој Радгони, у време најпознатијег словеначког пољопривредног сајма. У пространој порти Цркве водице Свете Марије тискало се мноштво света, десетине младих у народним ношњама, стотине аутомобила „страних“ регистрација за које су морали да импровизују паркинге и у атару, па велика изложба пољоприврдне механизације и других потрепштина под ведрим небом и неизбежне тезге за окрепљење и освежење…

Већ мало после поднева, када су почели концерти фолклорних ансамбала, било је јасно зашто је овој манифестацији дат назив „Агрофестивал“, а не пољопривредни сајам. Пространу бину предвече је зачинио чувени Звонко Богдан са својим саставом, а целовечерњи програм завршили су Роберт Кути и његов оркестар. Ако поменемо и масовно такмичење у кувању јагњећих паприкаша, читав догађај добија „пикатнију“ димензију, али то ни за тренутак не може да наруши његову пословну и радну суштину.

Био је то практично сусрет пољопривредних произвођача и њихових добављача или купаца. Иако први у Дорослову, привукао је око 60 излагача и већи број оних који су дошли да само виде и процене па да се можда појаве идуће године. Организована су и предавања за сточаре на мађарском и на српском језику.

Дан раније у Месној заједници су нам рекли да нису они организовали „Агрофестивал“. Упутили су нас на месну, а светску Hollo Company д.о.о, израслу из снажног пољопривредног газдинства Роберта Холоа и синова и ослоњену на сарадњу с месном земљорадничком задругом. Силоси, фарма свиња, Центар за вештачко осемењавање крмача у сарадњи с Холанђанима, развијена кооперација у селу и знатно шире тржиште, трговина репроматеријалима за свињогојство, двадесетак стално запослених – само су неки од показатеља потенцијала ове компаније очито веома битне за живот и за будућност Дорослова.

Идеја о „Агрофестивалу“ ипак је потекла од пароха већ поменуте цркве, Арпада Верељија. Тако само барем чули од Акоша Ковача, једног од неколико људи који су је прихватили и помогли. Најзначајнији покровитељ је зацело Hollo Company, иако ће нешто прихода бити и од сајамских делатности. Не много, јер овде свакако није била поента да се од „Агрофеста“ заради на кратке стазе.

Први храбри покушај организатора  је, по свему судећи, успео и прича може да се настави. У интересу Дорослова, свакако.

Св.К.