Cena kukuruza u blagom padu

Tokom prošle nedelje ponderisana cena kukuruza bila je 26,02 dinara za kilogram bez PDV-a, što je pad od 0,51 posto u odnosu na prethodnu nedelju, dok je cena u odnosu na isti period prošle godine veća za 66,67 procenata, navodi se u nedeljenom izveštaju Produktne berze.
Sojinim zrnom trgovalo SE u cenovnom rasponu od 75 do 78 din/kg bez PDV-a, pa ta uljarica nije zabeležila dalji pad cene, dok međugodišnje sojino zrno ima rast cene od 80,95 procenata.
Berzanski ugovori za pšenicu su zaključeni u cenovnom rasponu od 22,9 din/kg do 23 din/kg bez PDV-a, a cenovna promena u odnosu na prethodnu nedelju, bila je u okviru -0,38 procenata.
Žetva pšenice se očekuje krajem juna, a terminska tražnja na paritetu CPT luka sa isporukom robe u žetvi, bila je na cenovnom nivou od 185 evra po toni.
Cena uljane repice je nastavila da raste a kupoprodajni ugovor uljane repice za isporuku od polovine juna do 20. jula za 1.000 tona bio je po ceni od 525 evra po toni.
Ukupan promet na Produktnoj berzi za ovu nedelje iznosio je 2.248 tona robe, što je pad od 51,5 procenata.
Finansijska vrednost robe iznosila je 114,6 miliona dinara, što je pad od 14,33 procenata.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime