Vinova loza osetljiva na pepelnicu i plamenjaču

Zasadi vinove loze se nalaze u fazi od rano cvetanje: 30% cvetnih kapica opalo, do faze puno cvetanje: 50% cvetnih kapica opalo.

Vinova loza se nalazi u fazi kada je najosetljivija na infekciju od strane prouzrokovača plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola) i pepelnice vinove loze (Uncinula necator). Uslovi u kojima se odvija proizvodnja sa čestim padavinama, dugotrajnim vlaženjem lista i visokim dnevnim temperaturama, stvaraju izuzetno povoljne uslove za infekciju od strane navedenih patogena.

Sa ciljem zaštite cvasti i lisne mase proizvođačima se preporučuje primena kombinacije fungicida Ridomil Gold MZ 68 WG, Alijansa (mankozeb+metalaksil-M) u količini 2,5 kg/ha plus Topas 100 EC (penkonazol) 0,04% plus Kumulus DF, Microthiol special disperse, Kossan WG, Wetsul (elementarni sumpor) u koncentraciji 0,3-0,5%.

Vizuelnim pregledom vinove loze, na naličju lista, registrovano je prisustvo larvi cikade Scaphoideus titanus.  Pored larvi prvog razvojnog stupnja, koji je i dalje dominantan u zasadima, registruje se i pojava larvi drugog razvojnog stupnja. Za sada se ne preporučuju hemijske mere zaštite, a Regionalni centar Novi Sad nastavlja sa praćenjem te štetočine i signaliziraće pravo vreme za tretman.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18