Vreme pogoduje završetku vegetacije pšenice

Prema podacima Poljoprivredne stručne službe u Bačkoj Topoli pšenicom je minule jeseni posejano preko 15 hiljada hektara oranica, a više od 80 posto useva zasnovano je u optimalnim agrotehničkim rokovima od 5. do 25. oktobra.

Pšenica se nalazi u fazi nalivanja zrna i aktuelne vremenske prilike pogoduju završetku vegetacije te ozime strnine, kažu stručnjaci, a potvrđuju i proizvođači.

Po rečima, agronoma Marte Barčik, usevi te ozime strnine obećavaju dobar prinos, ali samo na onim parcelama gde su ratari ispoštovali agrotehničke mere.

„Oni ratari koji su sve dali i što se tiče prihrane i što se tiče zaštite mogu očekivati dobar prinos pšenice naravno ako se ne promeni vreme značajnije. Teško je prognozirati prinose, ali očekujemo jedan jači prosek samo ako ne budu prevelike žege. Očekujemo prinose i preko 6,5 tona po hektaru ,ali vreme će to pokazati“, rekao je Barčik.

Po oceni Branka Stanivuka ratara iz Gornje Rogatice ova godina za pšenicu u pogledu prinosa mogla bi biti i iznad očekivanja:

„Ova godina je idealna za žito i ako se ovako nastavi sa vremenom , možemo očekivati rekordne prinose. Imam sorte koje daju prinos i 10 tona po hektaru. Dao sam pšenici sve što treba u proizvodnji“, rekao je Stanivuk.

A sve je, kako navodi Branko Stanivuk, počelo nabavkom deklarisanog semena, visokog potencijala rodnosti, a potom i primenom pune tehnologije gajenja u proizvodnje te ozime kulture.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime