Uskoro novi broj Dobrog jutra

Nastavljamo s pričom o stotinu jela Srbije, ovoga puta vodimo vas kroz priču o sarmicama od vinovog lišća, večnu svađu oko toga da li su ukusnije gomboce ili knedle sa šljivama, i kako izgleda heljdopita. O voćarskoj sezoni i o tome da li će godina ipak biti uspešna piše dr Zoran Keserović. Na pitanje kako klima utiče na prinose kad je jagodasto voće u pitanju odgovara dr Aleksandar Leposavić, a dr Žarko Ilin analizira proizvodnju graška u Srbiji. Pišemo o kiviju, kajsijama i prirodnim zamenama za stajnjak, odgovaramo na pitanje koliko je vode potrebno paprici i kako se boriti protiv plamenjače paradajza i fitoplazme u vinogradu. Ivanjsko cveće u narodnoj tradiciji naša je tema, a kako leče dalmatinski melemi iz Banata možete pronaći na stranicama našeg magazina. Saznaćete mnogo o važnosti i kvalitetu biljnih ulja, ali i o novim biopreparatima koji zamenjuju hemijske pesticide. Šta je strpljenje, naučićete iz priče uzgajivača kaktusa, koji je 32 godine čekao na cvet.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno