Насловна ВЕСТИ Морски галеб поново се гнезди у Србији

Морски галеб поново се гнезди у Србији

463

Крајем маја ове године Марко Шћибан, орнитолог из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, истраживао је птице у околини Кладова. Међу осталим птицама на обали Дунава присутне су биле полно зреле јединке морских галебова (Ларус мицхахеллис) и сињих галебова (Larus cachinnans), што је указивало на могуће гнежђење. Детаљна претрага терена дала је резултат. На каменитој обали пронађена су 3 гнезда морских галебова у којима су родитељи лежали на потомству.

У Србији се морски галеб последњи пут гнездио пре око 120 година на Ади Циганлији, због чега је у Црвеној књизи птица Србије из 2018. године сврстан у ишчезле гнездарице.

Морски галеб се гнезди уз обале Средоземља, западне Европе и западне Африке, као и на појединим великим континенталним воденим стаништима у западној, централној и јужној Европи, малој Азији и закавказким државама. Кладову најближа гнездилишта налазе се такође на Дунаву између Румуније и Бугарске. Ова врста се гнезди колонијално, на каменитим, вегетацијом обраслим или пешчаним острвима у близини морске обале, на великим језерима, рекама, акумулацијама и повремено у насељима.

Ван периода гнежђења морски галеб присутан је у већем делу Европе на различитим морским стаништима, на већим копненим водама, у градовима, на пољопривредним подручјима или депонијама.

Храни се живим пленом попут риба, ракова и малих сисара, или отпацима са депонија. Морски галеб је тек трећа и тренутно најређа врста галеба која се гнезди у Србији. Друге две врсте су обични галеб (Larus ridibundus) и црноглави галеб (Larus malenocephalus).

Текст И фото: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије