Насловна ВЕСТИ
186

Сутра састанак произвођача млека због ниске откупне цене

Удружени произвођачи млека одржаће сутра састанак на Новосадском сајму због, како су навели у обавештењу, ненормално ниске откупне цене сировог млека која у претходних шест година у просеку износи непуних 30 динара по литру.

Они позивају премијерку, министра финансија, правде, трговине и пољопривреде, као и председника Привредне коморе Србије, на заједнички радни састанак са фармерима и млекарама, како би покушали да пронађу одрживо решење за млечно говедарство Србије.

Председница Савеза удружења одгајивача говеда у Србији Сања Бугарски је у обавештењу навела да ниске откупне цене сировог млека у овим глобалним економским променама, високих цена улазних сировина, убрзано деградирају рад и опстанак произвођача млека.

Апел је упућен испред удружених фармера који су чланови и других удружења.

-Произвођачи млека раде 365 дана у години, без права на годишњи одмор, права на славу, прославе, са отежаним условима рада, без радног времена, где након уплата доприноса и одласком у пензију која је нижа од социјалних давања људима који су социјални случајеви, то и сами постану, а који својим радом доприносе развоју друштва и привреде на више нацина, навела је Бугарски у име призвођача млека.

Такође, каже да су највећа улагања у пољопривреди управо у тој области, пошто је по једном грлу или високомлечној крави неопходно инвестирати око 10.000 евра да би се испунили сви неопходни услови за достојан узгој тих животиња.

-Држава Србија све ове године издваја средства да нас подстакне и олакша производњу, међутим због неповезаног система у ланцу ове производње, злоупотребе прерађивача и других чинилаца, зарада не завршава код нас, него се на перфидан начин прелије у туђе џепове, каже Бугарски.

Додаје да су произвођачи млека покушавали на све могуће начине да изврше притиске на прерађиваче да се удостоје и цену сировог млека подигну толико да фармери не пропадну и не заврше у банкроту, али да је све то било безуспешно.

-Уколико не постоји говедарство, не може да постоји ни пољопривреда. На врху пирамиде у пољопривреди је говедарство и производња млека, па онда долазе све остале лакше обновљиве гране, истакла је Бугарски.

Додала је да се, ипак, произвођачи млека налазе на дну и да ће нестати ако се овако настави, као и да у Србији онда неће постојати производња млека, а самим тим ни меса.

-Ми смо били изузетно стрпљиви и трпељиви до сада, међутим сви се налазимо у банкроту без трунке претеривања и преувеличавања ситуације, тврди Бугарски.

Извор: Танјуг