Насловна ВЕСТИ Цена малине 390 динара и расте

Цена малине 390 динара и расте

334

Откупна цена малине у Мачви од данас је 390 динара по килограму, па малинари задовољно трљају дланове. Хладњачари из Панчева су, подсетимо, на откупном месту у Богатићу прве малине плаћали 350 динара, прошле седмице су цену подигли за 10, а од данас за још 30 динара.

Друга хладњача на свом откупном месту малину од данас плаћа 380 динара.

Високе откупне цене „црвеног злата“ нису изненадиле произвођаче, јер су најављиване у пролеће, с обзиром да је процењено да су смањене површине под малињацима и да ће очекивани слабији род због неповољних временских прилика бити мањи за око 30%.

– Ово је добра цена и коначно нам је свануло јер ћемо и зарадити довољно. Прошле године је откуп кренуо са ценом 250 динара и како је сезона бербе одмицала мало је била нижа, док је претпрошле године варирарала између 140 и 180 динара – каже произвођач из Богатића.

Малинари не заборављају изузетно лоше године када су килограм малина продавали по 40 и 50 динара, па нису могли да зараде довољно ни за исплату берача и овогодишњом берићетном сезоном су већ сада задовољни.

– Када не би могли да продају српску малину откупљивачи не би добро плаћали. Још зимус се очекивало да ће цена бити виша него лане због слабијег рода у Пољској и Чилеу који су највећи произвођачи и највећа конкуренција нашој малини – истичу произвођачи из Мачве.

Са повећањем откупне цене, међутим, стигла је и велика невоља. Високе температуре које су прогнозиране за целу ову седмицу могу лоше да утичу на лист и плодове који још нису зрели.

Због високих температура и сезонски радници су подигли своју цену, па се берачи не могу пронаћи јефтиније од 300 динара по сату.

Извор: Телеграф

Фото: Pixabay