Насловна ВЕСТИ Житорађа: Цео износ пољопривредних субвенција додељен једној фарми

Житорађа: Цео износ пољопривредних субвенција додељен једној фарми

307

Бесповратна средства од 10 милиона динара, колико је из локалне општинске касе у Житорађи опредељено за субвенционисање у пољопривреди за 2021. годину, додељена су Специјализованој земљорадничкој сточарској задрузи „1. децембар“ у овом месту. Председник Општине Иван Станојевић каже да су они једини били заинтересовани за овакав вид помоћи на конкурсу који је трајао 8 дана.

Станојевић истиче да је могућност да конкурише имало преко 4.000 комерцијалних газдинстава са територије Житорађе, а да су средства по јавном позиву додељена задрузи „1. децембар“ из другог покушаја, након што је први позив од 18. маја поништен, и то после донетог решења о додели које је и објављено, а следећег дана скинуто са званичног сајта Општине.

-Приликом израде првобитног текста дошло је до пропуста јер није наведено да се уз пријаву прилаже и обавезна документација о измиреним порезима јавних прихода и према локалној пореској администрацији. Након што сам од особа задужених за финансијску контролу и управљање добио писану сугестију да позив садржи материјалне недостатке, одмах сам без одлагања поништио не само јавни потив, већ и све друге акте па самим тим и већ донето решење о додели средстава, каже Станојевић.

Први човек Житорађе каже да је сама општина рурална средина и да спада у пољопривредну општину, те да јавни интерес за подстицај у пољопривреди постоји, због чега су и опредељена средства од 10 милиона динара за ову годину, али и да се на оба јавна позива јавила само Задруга „1. децембар“.

-Право на добијање бесповратних средстава имала су сва правна лица и комерцијална газдинства са територије општине Житорађа која испуњавају услове конкурса. Велики број наших пољопривредника се бави искључиво сточарством па је сваки од њих могао аплицирати и остварити право на финансирање од минимум милион динара,  истиче Станојевић.

Из извештаја комисије утврђено је да је једина пријава на први, али и на поновљени јавни позив, пријава СЗСЗ „1. децембар“ из Житорађе.

-Обзиром на обим сточарске производње и број породица које егзистирају од рада код наведеног субјекта, а у недостатку других апликаната донето је решење о додели средстава, стоји у образложењу.

Слободан Јанковић, директор фарме „1. децембар“ истиче да ће добијена средства утрошити наменски за набавку хране и ветеринарске опреме, чиме ће повећати број приплодних уматичених грла, а све у циљу повећања количине квалитетног меса за тржиште.

-Морам да нагласим, доласком на фарму затекао сам веома лошу ситуацију и бројне проблеме које свакодневно решавамо. Захваљујући субвенцијама Општине Житорађа обезбеђена је даља егзистенција фарме која тренутно има 64 запослена радника, прокоментарисао је Јанковић.

У претходном периоду житељи дела насеља у близини „1. децембра“ често су се жалили на непријатне мирисе из ове фарме, а надлежни кажу да овим конкурсом није предвиђено осавремењивање прозводње, али тврде да ће се трудити да у наредном периоду реше и тај проблем.

Извор: www.juznevesti.com

Фото: Pixabay