Isplativije proizvoditi sir nego mleko

Sve više mladih poljoprivrednika u Sremu počinje da se bavi mlečnim govedarstvom. Jedan od njih je i Aleksandar Žilić iz Martinaca koji proizvodi više vrsta sireva i kaže da je ta proizvodnja daleko isplativija od proizvodnje mleka.

U njegovom domaćinstvu od 2016. godine svakodnevno se prerađuje mleko. Trenutno imaju 12 muznih krava, a mlečno govedarstvo naš sagovornik je zavoleo još kao dete. Završio je srednju veterinarsku školu pa ne čudi zašto je i doneo odluku da se bavi baš ovom granom stočarstva.

„Naše domaćinstvo se od pamti veka bavi govedarstvom. Nekada su to radili moji baba i deda, pa roditelji i evo sada sam ja to nastavio. Bilo je malog prekida, ali se polako vraćamo na stare grane. Ja sam počeo sa jednom muznom kravom, a sada ih imam 12, kao i šest ženskih junadi. Bavimo se proizvodnjom mleka i sira, ali svo mleko koje proizvedemo koristimo za proizvodnju sira, jer je to daleko isplativije“, kaže ova proizvođač iz Martinaca.

Trenutna cena mleka je između 30 i 33 dinara što ne donosi nikakvu zaradu proizvođačima, dodaje.

„Ta cena je nedovoljna da bi se nešto zaradilo. Toliko koliko košta litar mleka krava danas pojede, tako da tu neke računice nema. Zato smo mi odlučili da mleko koristimo za proizvodnju sira i tako da možemo da zaradimo duplo više novca u odnosu na sadašnju cenu mleka.“

U ovoj proizvodnji ima dosta posla i nije ni malo lako, ali se svaki trud isplati. Žilići trenutno proizvode devet vrsta sireva, prateći tražnju na tržištu.

„Moram da kažem da proizvodnja sira nije lak posao, ali pošto smo odlučili da nam to bude prioritet moramo da izdržimo. Trenutno proizvodimo devet vrsta, koji se dobro prodaju. Nastojimo da imamo dobar kvalitet kako bi bili konkurentni na tržištu i kao plasman ne bi doveli u pitanje“, kaže Žilić.

Žilići obrađuju svojih 11 hektara zemlje na kojoj se nalaze soja, kukuruz i detelina što se iskoristi kao stočna hrana.

„Mi imamo šest hektara zemlje u svom vlasništvu, a na ime muznih krava dobili smo još pet hektara zemlje u državnom vlasništvu. Sve što skinemo sa njiva propustimo kroz ishranu, jer bez kvalitetne stočne hrane, nema kvalitetnog mleka, a samim tim ni dobrog i kvalitetnog sira.“

Za plasman svojih proizvoda, ne brine. Tržište ima, a kvalitetom opstaje. Svi koji su jednom probali sir iz ovog domaćinstva ponovo ga rado kupuju. Planova za budućnost svakako ima. Žilići će polako usavršavati svoju proizvodnju, od koje, kažu, može veoma lepo da se živi.

Izvor: Agroklub.rs

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18