Vaši i tripsi na paprikama

Usevi paprike se nalaze u fazi od 9 i više listova razvijeno, do faze otvoren prvi cvet.

Vizuelnim pregledom useva paprike registrovano je prisustvo vaši (Aphididae) na do 16 odsto biljaka, i imaga tripsa (Thysanoptera) na do 22 odsto biljaka. Suvo i toplo vreme u prethodnom periodu doprinelo je ubrzanom razvoju i povećanju brojnosti navedenih štetočina.

Pored direktnih šteta koje prouzrokuju sisanjem biljnih sokova, vaši i tripsi su vektori veoma značajnih i po proizvodnju paprike destruktivnih biljnih virusa čije je prisustvo detektovano u proteklim sezonama (virus mozaika krastavca koji prenose vaši i virus bronzavosti paradajza koji prenose tripsi).

Na svetlosnim lovnim lampama, u poslednjih deset dana, se registruju ulovi pamukove/kukuruzne sovice (Helicoverpa armigera). Vizuelnim pregledom useva, na licu lista, registrovano je prisustvo jaja ove štetočine na do 6 odsto biljaka. U toku je polaganje jaja, a u narednim danima se očekuje i početak piljenja larvi ove štetočine. 

Proizvođačima se preporučuje obilazak useva radi utvrđivanja prisustva navedenih štetočina. Ukoliko se utvrdi njihovo prisustvo preporučuju se hemijske mere zaštite primenom kombinacije insekticida: Mavrik (tau-fluvalinat) u koncentraciji 0,03% ili Tonus (acetamiprid) u količini 0,25-0,4 kg/ha ili Scatto (deltametrin) u količini 0,3-0,7 l/ha ili Teppeki (flonikamid) u količini 0,12-0,14 kg/ha ili dr. (za suzbijanje vaši i pamukove sovice) plus Dicarzol 50 SP (formetanat-hidrohlorid) u količini 1 kg/ha.

Prilikom izbora navedenih insekticida za suzbijanje vaši obavezno treba voditi računa o maksimalnom broju tretmana na istoj površini (MBT), kao i promeni mehanizma delovanja primenjenih insekticida.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime