Bačkopalanački ratari zadovoljni pšenicom i ječmom

Žetva pšenice na oranicama u opštini Bačka Palanka skoro je u potpunosti završena, a poljoprivrednici su zadovoljni i rodom i cenom pšenice, za koju bi se moglo reći da je optimalna, kaže predsednik Udruženja poljoprivrednika opštine Bačka Palanka Miroslav Ivić.

Prinosi su oko četiri i po tone po katastarskom jutru, a ova kultura je imala idealne uslove, od oktobra prošle godine kada je posejana, pa do nekoliko dana pred žetvu.

– Tada su nastupile velike vrućine, dok je pšenica bila u završnoj fazi nalivanja zrna, koju je prekinula ogromna toplota i jako sunce, i pšenica je na silu sazrela – objašnjava Miroslav Ivić. – Takvim sazrevanjem došlo je do smanjenog prinosa kod kasnih sorti. Ranije sorte su se bolje pokazale jer su pre toga, u idealnim uslovima, nalile zrno i nisu dočekale ogromne temperaturne šokove.

Nekoliko dana pre pšenice pokošeni su ječam i uljana repica. Za ječam je ovo bila odlična godina, i po kvaliteti i po količini prinosa, koji su od četiri i po do pet tona po katastarskom jutru. Odavno nije bila ovako izuzetna godina za ovu kulturu, ali cena nije dobra u odnosu na cene drugih žitarica, između ostalog i iz razloga jer ječam nije berzanska roba.

Sasvim obrnuta situacije je sa uljanom repicom. Ta kultura je ove godine dosta podbacila i prinosi su veoma loši u celom regionu, i to od 500 do 1.700 kilograma. Bačkopalanački poljoprivrednici koji uzgajaju ovu kulturu uglavnom nisu zadovoljni jer, iako je cena odlična, rod je podbacio. Za veliki raspon razlike u prinosima nisu odgovorni samo seme i pripreme koje su ratari primenjivali, nego i veliki broj štetočina i bolesti koje su napadale uljanu repicu i vegetaciju. Stoga je bilo i više hemijskih tretmana, a sve to je iziskivalo i dodatni trošak.

Situacija je daleko od odlične i sa kulturama poput soje i kukuruza, kojima žetva tek predstoji. Na njih su nepovoljno uticale izuzetno visoke temperature i činjenica da kiša nije pala više od mesec dana, pa su poljoprivrednici sa razlogom zabrinuti.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18