Trips na usevima luka

Usevi prolećnog luka se nalaze u fazi lukovice narasle od 50 do 70 odsto od krajnjeg prečnika.

Vizuelnim pregledom useva, na više lokaliteta, registrovano je prisustvo imaga i larvi tripsa (Thysanoptera) na nivou praga štetnosti. Uslovi u kojima se odvija proizvodnja prolećnih lukova, sa izuzetno visokim temperaturama kao i odsustvom padavina, veoma su pogodovali razvoju ove štetočine.

Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo tripsa. Ukoliko se registruje prisustvo tripsa na nivou praga štetnosti koji iznosi 1-2 larve tripsa po listu, preporučuje se sprovođenje hemijskih mera zaštite primenom insekticida Exirel (cijantraniliprol) u količini 0,75 l/ha (karenca 14 dana).

Od petka se najavljuje višednevni kišni period, tokom koga može doći do ostvarenja infekcije od strane gljive prouzrokovača plamenjače luka (Peronospora destructor). U cilju zaštite od navedenog patogena proizvođačima se preporučuje primena fungicida: Alijansa (mankozeb + metalaksil-M) u količini 2 kg/ha (karenca 14 dana) ili  Armetil M (mankozeb + metalaksil) u količini 2,5 kg/ha (karenca 21 dan).

Sprovođenje tretmana se preporučuje u ranim jutarnjim ili večernjim časovima zbog visokih dnevnih temperatura.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18