Carska bara – Amazon u srcu Banata

Posle gotovo dvogodišnje pauze zbog rekonstrukcije broda i pandemije, turisti se ovih dana ponovo vraćaju u Specijalni rezervat prirode „Carska bara“ – Amazon u srcu Banata.

Zaposleni u Specijalnom rezervatu prirode „Carska bara“ nisu gubili vreme u proteklom periodu. Ova oaza nedirnute prirode spremno je dočekala prve turiste, koji za sada stižu iz Srbije, a uskoro će i oni van naših granica, kako je to bilo pre kovida 19.

Zaposleni  nisu vodili brigu samo o ekologiji. U prethodnom periodu je izmuljeno korito kanala stari Begej, ali i rekonstruisan brod koji njime plovi.

„Novi brod je završen. Stari više nije ispunjavao uslove propisane zakonom o plovidbi, jer po novim zakonima i propisima plovila treba da budu od vatrootpornih materijala. Znači, ne sme da je drvo, ne sme da je trska, što meni nije baš logično jer ovo je zatvoreni akvatorijum, ali šta ćemo, moramo se prilagoditi novim uslovima. Napravili smo potpuno novi brod, koji upravo kreće u obilazak, u avanturu Amazonije u srcu Banata“, navodi Milivoje Putić, menadžer turizma u Specijalnom rezervatu prirode.

Carska bara se nalazi u blizini međunarodnog koridora 10, a 2004. godine je po odluci međunarodnog žirija na konkursu od 114 turističkih lokaliteta Evrope, proglašena za jedno od deset savršenih mesta.

Izvor: RTS

Foto: visitzrenjanin.com

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18