Pirot: Priča o najpoznatijem srpskom siru pretočena u knjigu

Novo izdanje pirotskog Istorijskog arhiva predstavalja knjiga o specijalitetu tog kraja i jednom od simbola grada – pirotskom kačkavalju. Pod nazivom “Pirotski kačkavalj, priča o najpoznatijem srpskom siru”, knjiga autora Davora Lazarevića, govori o istoriji tog tradicionalnog prozivoda starog nekoliko vekova.

Na 120 strana istoričar i profesor pirotske Gimnazije Lazarević je uspeo da prikupi materijal koji se odnosi na ovaj mlečni proizvod, a pirotski kačkavalj je svakako, jedan od najpoznatijih tradicionalnih proizvoda.

Knjiga predstavlja istoriju ovog brenda staru nekoliko vekova, proizvod, čiji postanak i proizvodnju uslovljavaju klima, vegetacija, geografski položaj i niz drugih činilaca. Na dugoj listi internacionalnih sireva, uzmimo samo Evropu, gde se nalaze švajcarski, francuski, italijanski, grčki, bugarski, u nizu od više od 1.000 vrsta sireva, Pirotski kačkavalj zauzima svoje cenjeno mesto i svoj prepoznatljivi ukus – pišu recenzenti knjige.

U knjizi je prikazana celokupna amplitudu rasta i razvoja, uključujući i pad u proizvodnji i plasiranju Pirotskog kačkavalja, a bogato ilustrovana knjiga čitaocu pomaže da stvori sliku i doživi ovaj pirotski brend na pravi i adekvatan način.

Iako ova priča liči na istorije poznatih sireva ipak se, kao i sam Pirotski kačkavalj, razlikuje od drugih po ukusu, stilu, kvalitetu i karakteru – pišu recenzenti.

Knjiga je izašla u izdavaštvu Isotrijskog arhiva Pirota i Udruženja istoričara iz tog grada, a izradu i štampanje knjige je sufinansirala Gradska uprava Pirot preko projekta udruženja građana.

Izvor: Južne vesti

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno