Za dobru rakiju izbor voća mora biti kvalitetan


Sezona pečenja rakije po domaćinstvima u Zapadnobačkom okrugu je uveliko krenula, a u toku je pečenje šljivovice, bez koje mnogi domaćini ne započinju jutro. Mali, hobi proizvođači kažu da je za dobru domaću rakiju neophodan kvalitet voća, na koji se ne žale ove godine. Na veliko su kupovali šljivu po ceni od 35 dinara za kilogram.
„Ono voće koje čovek ne bi stavio u usta, ne treba ni da stavlja u ukomljavanje. Na žalost, veliki broj malih proizvođača pravi loše rakije. Da bi došli do dobrih rakija, izbor voća mora biti kvalitetan, a voće koje se ubere mora se odmah staviti u kom“, ovako počinje priču Petar Horti, domaćin iz Apatina, koji je ovih dana pokrenuo „veselu mašinu“ i peče šljivovicu. Cilj nije količina, već kvalitet.
„Nije svaka šljiva za rakiju. Na žalost, stare sorte šljiva, kao što su požegača i crvena ranka, su one kojih jako malo ima i mi do toga ne možemo doći. Zato biramo one sorte koje su preporučene za rakiju, kao što su čačanska lepotica ili rodna, ali na primer stenlej nije dobar i ako ga mnogi koriste“, kaže Petar Horti.
Šljiva mora biti zrela, slasti oko 15 odsto, a pre stavljanja u kom, voće mora biti čisto i bez koštice, a u kom se dodatno ne stavlja šećer.
„Tako otkoštena šljiva se stavlja u kace. Tokom stavljanja šljive u kace, ona se tretira enzimima, a oni su potrebni da počnu raditi pektini, da se oslobode arome u voću i da se masa razvodni. Kiselost koma treba da bude ph3 do 3.2, a kiselost je važna zbog rada kvasca, a to se radi sumpornom ili fosfornom kiselinom. Kada se postigne kiselost ubacuju se selekcionisani kvasci, a oni služe da usmere vrenje u pravom smeru“, kaže domaćin iz Apatina.
Petar je ispričao šta sve podrazumevaju savremeni načini pečenja rakije u domaćoj radinosti.
„Za kvalitet voća nam je potrebno da imamo reflektometar, koji je jednostavan za rad. Za podešavanje ph vrednosti nam je potreban pH-metar, koji je takođe lak za rukovanje i nije skup, zatim aparat koji meri da li je kom prevreo, tremometar, ali i alkoholmetar…“
Počelo je vreme kada rade vesele mašine u mnogim ovdašnjim domaćinstvima, prave se zalihe, jer je na trpezama rakija neizostavna za sve prilike tokom porodičnih okupljanja.
Na ovim prostorima peku se još i rakije od dunje, jabuke i kajsije.
Izvor: RTV
Foto: Pidžabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18