U toku izbor za 50 najboljih vina Fruške gore

Fruška gora, najuspešnija i najsavremenija vinska regija Srbije, od danas ima i autoritativno vinsko ocenjivanje organizovano u skladu sa najvišim svetskim standardima. U hotelu Sheraton u Novom Sadu okupio se međunarodni žiri domaćih i internacionalnih vinskih sudija, kako bi izabrao TOP 50 najboljih fruškogorskih vina.

U panelu sudija koji će oceniti fruškogorska vina i označiti najbolja među njima nalaze se, pored ostalih, Rod Smit, britanski nosilac titule Master of Wine, potom Saša Špiranec, vinski pisac i sudija iz Hrvatske, i Zoltan Đerfi, vinski stručnjak i sudija iz Mađarske.

Namera organizatora takmičenja koje će se održavati jednom godišnje jeste da potrošačima na domaćem i međunarodnom tržištu pomognu da pri kupovini vina budu apsolutno sigurni u njegov kvalitet i regionalni identitet. Vina neće biti rangirana po medaljama, već će pedeset vina sa najvišim ocenama dobiti pravo da tokom jedne godine nose stiker TOP 50. Ova markica će biti garancija potrošačima da su kupili vino izvanrednog kvaliteta i autentičnog fruškogorskog karaktera.

Fruškogorski vinari već u inauguralnoj godini prepoznali su jedinstvenu priliku da valorizuju kvalitet svojih vina pred panelom sastavljenim od vrhunskih stručnjaka, tako da je na nadmetanje pristiglo više od 150 uzoraka vina iz pedesetak fruškogorskih vinarija.

Pobednička vina, ona koja će 12 meseci moći da na bocama nose markice TOP 50 i koja će u vinotekama, restoranima i svim drugim mestima na kojima se prodaje i toči dobro vino reprezentovati vinsko blago Fruške gore, biće predstavljena i degustirana 11. septembra u Vili Stanković u Čortanovcima, na događaju Fruška gora Wine Show.

Izvor: Vino & fino

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno