RADOVI: Jesen stiže, dunjo moja

Septembar sve spretnije krati letnje dane i sve brže idemo u susret pravoj, hladnoj jeseni. Mesec koji pleni berićetom, donosi puno briga i poslova. Treba pokupiti i „uzimiti“ plodove višemesečnog rada, isplanirati sve za berbu voćaka, grožđa, povrća. Ali, valja misliti i na nov život, pripremiti mesta za novu setvu, sadnju, pčelama obezbediti tople košnice i hranu za dugu zimu. Namrgođeni oblaci sve češće plove nebom i nagoveštavaju neke buduće, mokre i kaljave dane. A, do tada svaki paor ima pune ruke posla.

Vinograd

Veliki broj stonih sorti vinove loze dozreva u septembru. Kako ne sazrevaju svi grozdovi u isto vreme, bere se u nekoliko etapa. Sa berbom grožđa se počinje kada je zrelo najmanje 30 procenata roda.

Ovo je period kada počinju i pripreme za jesenju sadnju vinove loze. U našim klimatskim uslovima jesenja sadnja je bolja od prolećne.

Voćnjak

Ovaj mesec poznat je pre svega po berbi. Beru se smokve, a početkom meseca ranojesenje sorte jabuka i krušaka, dozrevaju kasne selekcije bresaka, a u kupinjacima na većoj nadmorskoj visini berba još uvek traje.

U prvoj polovini septembra trebalo bi završiti kalemljenje voćaka očenjem na spavajući pupoljak.

Najveći broj voćaka ne zahteva posebne mere zaštite u jesen, osim krušaka.

Prva dekada septembra je poslednji rok za sadnju živića jagoda.

Gljive

Šume, proplanci pa i livade uz šume, kada je visoka vlažnost, puni su vrganja i lisičarki. Sve što se neće odmah pripremiti valja osušiti i ostaviti za zimu.

U ovom mesecu pristižu i sunčanice.

Povrtnjak

Tokom septembra u baštama se još uvek beru paradajz, plavi patlidžan, paprika, ljuta papričica, tikvice, krastavci kornišoni, komorač, celer, praziluk, a pristižu i sve kupusnjače, celer, boranija iz druge setve, vadi se krompir …

Sredinom meseca počinje formiranje leja za sadnju belog luka.

 U plastenicima ne čupajte strukove paradajza, paprike i krastavaca iz zemlje. Posecite listove i stabla u nivou zemljišta i složite ih na kompostnu gomilu.

Posle vađenja i berbe povrća oslobođene površine se odmah obrađuju i pripremaju za gajenje zimskih ili jesenjih vrsta. Ukoliko se zemljište priprema za prolećnu setvu, nema potrebe za finom površinskom obradom. Unesu se đubriva, obradi se i ostavi u gruboj brazdi, da se sakupi što više vlage.

Zelenilo

Smiraj leta je vreme da se sredi travnjak. Posle letnjih žega deluje zapušteno. Valjalo bi ga malo prihraniti i obilno zaliti, da trava iznova izbuja. U ovom mesecu zasniva se i nov travnjak.

S precvetalih cvetnica valja sakupiti seme.

Živu ogradu, koja je tokom leta rasla po nekom svom „kalupu“, valja orezati i vratiti joj željenu formu.

Lekovito i začinsko bilje

Livade i proplanci su puni divlje nane, origana, melise… Sve valja pažljivo, makazama, odseći, staviti u posebne vrećice.

Sakupljaju se semenke i plodovi oskoruše, pirevina, morača, macine trave, bele i crvene sapunjače, trave od srca, čemerije, divizme, belog sleza, lincure, navale, žirovi…

Pčelinjak

Saće treba pregledati i rasporediti tako da se na najboljem nađu zimsko klube i prolećno leglo, iz svih košnica izvaditi saće s trutovskim ćelijama, a ono s medom rasporediti pored, a većinu zimnice u nastavljačama iznad legla.

Treba proveriti prisustvo varoe u košnici, pa ako je ima, još jednom istretirati.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18