U Srbiji raste proizvodnja i izvoz sladoleda


Proizvodnja sladoleda u Srbiji poslednjih godina raste, a prema podacima Privredne komore Srbije naročito veliki rast se beleži od 2019. godine, kada je proizvedeno 51 odsto više sladoleda nego godinu dana ranije.
U 2019. godine proizvedeno je 33.875 tona, a 2018. godine 22.313 tona.
Prošle godine proizvodnja je bila približna rekordnoj 2019. godini i iznosila je 33.818 tona.
Ranijih godina je, pokazuju podaci Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS, u Srbiji proizvođeno tek nešto više od 20.000 tona.
Proizvodnja je 2016. godine iznosila 20.202 tone, 2017.godine 21.415, a godinu dana kasnije 22.313 tona.
Sa porastom proizvodnje, raste i izvoz ove omiljene letnje poslastice, pa su prošle godine izvezene 22.230 tona, što je tri puta više nego 2016.
Najveće količine sladoleda, srpski proizvođači izvoze u zemlje našeg regiona, a najviše u Bugarsku, Grčku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku.
Sladoled se izvozi i u Veliku Britaniju, Nemačku, Španiju.
Osim velikih fabrika sladoleda Frikom, Froneri Adriatic i Swisslion – Takovo, koje proizvode najveće količine i zapošljavaju oko 2.000 radnika, sladoled u našoj zemlji pravi i oko sto malih zanatskih proizvođača.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18