Na Jadovniku čipovan i medeved Žarko

Na planini Jadovnik kod Prijepolja markiran je i treći mrki medved u okviru projekta koji  „Srbijašume“ i Biološki fakultet iz Beograda sprovode u saradnji sa preduzećom „Balkan eko tim“ i Udruženjem građana „Jadovnik – oaza netaknute prirode“.

Medved je dobio ime Žarko, kao i GPS ogrlicu za satelitsko praćenje koju su pre njega poneli medvedi Miloš i Bora. U naredne tri godine on će putem ogrlice poslati više od 20.000 podataka o svom kretanju, ishrani i drugim navikama, a koji će naučnicima pomoći da prošire svoja znanja o ovoj vrsti.

– Milošu se posle tri godine ugasila ogrlica i njegovo kretanje više ne možemo da pratimo, ali je tu, viđamo ga putem kamera na hranilištu. Bora je veoma aktivan i kreće se na potezu Jadovnik – Tara – kaže Vjekoslav Joksimović, predsednik Udruženja „Jadovnik – oaza netaknute prirode“.

Medved Žarko težak je 140 kilograma i star verovatno četiri godine. U zamku koju su mu postavili prirodnjaci upao je u ranim jutarnjim časovima.

– Bio je miran kao jagnje, uopšte nije pokazivao agresivnost. Uspavali smo ga i stavili mu ogrlicu. Nakon što se probudio iz anestezije malo je odmorio, pa otišao nazad u šumu. Sve je trajalo 45 minuta sa minimalnim uznemiravanjem životinje – kaže šef projektnog tima Duško Ćirović, profesor na Biološkom fakultetu.

Sva tri medveda uhvaćena su nedaleko od hranilišta za divlje životinje koje već nekoliko godina postoji na Jadovniku. Ovde se godišlje servira 30 do 50 tona klaničnog otpada i druge hrane, a ima i video-nadzor uz pomoć koga se prati dolazak i ponašanje svake šumske zverke.

-Hrana se redovni iznosi i tokom zime, kako divlje zveri ne bi zalazile u okolna sela i pravile štetu. U tome smo i uspeli, ali su problem i dalje psi lutalice koje se planinom kreću u čoporu i često nasrću na stada- kažu u Udruženju „Jadovnik – oaza netaknute prirode“.

Željko Dulanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18