Насловна ВЕСТИ Мањи род кромпира, виша цена на пијацама

Мањи род кромпира, виша цена на пијацама

301

Тропске температуре, без кише током скоро целог лета, умањиле су род кромпира у Србији за 50 до 70 одсто и у крајевима где је производња највећа, у ивањичком и чачанском, рекли су произвођачи те пољопривредне културе за Бету.

„Род ће ове године бити више него преполовљен за разлику од прошле године када ми је остало непродато 15 тона. Многи произвођачи су хранили краве и овце кромпиром, а ја и данас још имам кромпира од прошле године који дајем овцама, а 40 џакова сам бацио у шуму“, рекао је Душко Димитријевић из села Брезова код Ивањице за овај медиј.

Према његовим речима, ове године има њива где због високих температура биљка није могла да развије надземно стабло и у корену нема више од два-три ситна кромпира, а нешто бољи принос могу да очекују они који су имали могућности да их заливају, али је то мали проценат произвођача.

Кромпир ће ове године бити скуп, ако, према речима произвођача кромпира из Ивањице Драгана Богдановића, неко „не нађе математику и не увезе кромпир“ и обори цену домаћег.

Према извештају Билтена СТИПС-а, доминантна цена кромпира овогодишњег рода на кванташима била је 40 дин/ кг. На зеленим пијацама доминирао је износ од 60 дин/кг.

Извор: Агроклуб.рс

Фото: Pixabay